eDelicios

Cum sa faci paine de casa fara sa folosesti deloc drojdie. E ireal de gustoasa

Pentru a face pâine de casă fără drojdie, poți folosi agenți de dospire alternativi precum bicarbonatul de sodiu, praful de copt. Iată o rețetă simplă pentru pâine fără drojdie folosind bicarbonat de sodiu și chefir (sau iaurt):

Ingrediente:

 • 500 g făină
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
 • 1 linguriță sare
 • 400 ml chefir sau iaurt (poți folosi și lapte bătut)

Instrucțiuni:

 1. Preîncălzește cuptorul la 200°C.
 2. Pregătește ingredientele uscate: Într-un bol mare, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu și sarea.
 3. Adaugă chefirul (sau iaurtul): Fă o gaură în mijlocul ingredientelor uscate și toarnă chefirul. Amestecă rapid cu o lingură de lemn până când aluatul începe să se lege. Nu amesteca prea mult; aluatul trebuie să fie ușor lipicios.
 4. Frământă ușor aluatul: Presară puțină făină pe o suprafață de lucru și frământă aluatul doar cât să se omogenizeze, cam 1-2 minute.
 5. Formează pâinea: Modelează aluatul într-o formă rotundă și aplatizează-l ușor. Pune-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
 6. Fă câteva tăieturi în partea de sus a pâinii cu un cuțit ascuțit. Acestea vor ajuta la distribuirea uniformă a căldurii și la coacerea uniformă a pâinii.
 7. Coace pâinea: Introdu tava în cuptor și coace pâinea timp de aproximativ 30-40 de minute, sau până când pâinea devine aurie și sună a gol când o lovești ușor pe fund.
 8. Răcește pâinea: Scoate pâinea din cuptor și las-o să se răcească pe un grătar înainte de a o tăia și servi.

Această rețetă produce o pâine densă, cu o textură asemănătoare cu soda bread, perfectă pentru a fi servită cu supe, tocănițe sau chiar unsă cu unt și gem.

Dacă vrei să experimentezi cu un aluat sălbatic (sourdough), vei avea nevoie de câteva zile pentru a dezvolta starterul, dar acesta poate fi o alternativă excelentă și sănătoasă la drojdia comercială.