eDelicios

Este o prajitura delicioasa cu blat insiropat si crema de ananas. 2 tavi fac cand sunt sarbatori, altfel nu ne-ar ajunge

Această rețetă descrie o prăjitură cu un strat de blat îmbibat în sirop și cremă de ananas amestecată cu mascarpone.

Ingrediente:

Blat:

4 ouă + 4 albușuri
10 linguri zahăr
6 linguri ulei
8 linguri făină
3 linguri cacao
1/2 linguriță sare
Sirop:

500 ml apă
1 lingură esență de rom
3 linguri zahăr
Crema:

1 cutie compot de ananas (400 gr)
4 gălbenușuri
500 ml lapte
6 linguri făină
3 linguri zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
1 vârf linguriță sare
500 gr mascarpone
Glazură:

100 gr ciocolată
25 gr unt
1 lingură lapte
Decor:

Fulgi de ciocolată
Mod de preparare:

Pentru blat, se bat albușurile cu puțină sare până devin spumoase, apoi se adaugă treptat zahărul și se mixează până se obține o bezea foarte tare. Gălbenușurile sunt adăugate treptat peste bezea și se mixează încet, apoi se adaugă uleiul și amestecul de făină cu cacao. Compoziția de blat este turnată într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade timp de 35-40 de minute.

Pentru crema, se freacă gălbenușurile cu zahăr, sare și zahăr vanilat, apoi se diluează cu puțină zeamă de la compotul de ananas și se adaugă făina. Laptele este încălzit și se amestecă cu compoziția de gălbenușuri, iar crema este lăsată pe foc până începe să se îngroașe, amestecând continuu. După răcire, se amestecă mascarpone-ul și bucățile de ananas.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul până când acesta se topește, apoi se adaugă esența de rom și se lasă să se răcească.

Asamblarea prăjiturii constă în așezarea straturilor de blat, îmbibarea lor cu sirop, adăugarea cremei și acoperirea cu celălalt strat de blat. Prajitura este refrigerată înainte de a fi acoperită cu glazură.

Pentru glazură, se topesc ciocolata, untul și laptele, iar apoi se întinde glazura peste prăjitură. Aceasta poate fi decorată cu fulgi de ciocolată.

Sfaturi:

Pentru o cremă mai spumoasă, se poate reduce cantitatea de făină.
Baterea albușurilor este esențială pentru un blat reușit; când se obține o bezea tare, nu mai este nevoie de praf de copt.