eDelicios

Caramelul facut in casa iese excelent! Avem mereu cate un borcan la indemana

Această rețetă prezintă modul de preparare a caramelului acasă, folosind ingrediente simple.

Ingrediente:

200 ml frișcă lichidă (Hulala, Megle, Pilos)
200 grame zahăr tos
o lingură unt
un vârf de cuțit sare (opțional, dar îmbunătățește gustul)
Mod de preparare:

Pregătiți o cratiță cu coadă lungă și o puneți pe foc. Adăugați zahărul și amestecați ușor până se topește complet și capătă o culoare asemănătoare chihlimbarului. Fiți atenți să nu lăsați zahărul să se caramelizeze prea mult, deoarece devine amar.

Luați cratița de pe foc și adăugați untul, amestecând continuu. Apoi, adăugați frișca și puneți cratița înapoi pe foc, la foc mic. Amestecați ușor cu o lingură. Zahărul se va topi complet, formând un caramel lichid. Acest proces durează aproximativ 5 minute.

Opreșteți focul și adăugați sarea, dacă doriți. Lăsați caramelul să se răcească timp de aproximativ 10 minute. Apoi, pentru a accelera răcirea, puteți plasa cratița într-un alt recipient cu apă rece sau puteți folosi chiuveta umplută cu apă rece.

Folosind o lingură, amestecați caramelul energic în sens circular până când începe să se îngroașe ușor și să pocnească ușor, asemănător serbetului. Acest proces va dura doar câteva minute. Continuați să amestecați până când caramelul atinge consistența dorită și începe să se deschidă ușor la culoare.

După răcire, caramelul se va îngroșa. Dacă doriți să-l faceți fluid din nou, pur și simplu încălziți borcanul în care l-ați turnat într-un vas cu apă fierbinte.

Sfaturi:

Dacă folosiți o cratiță cu fund dublu sau un fund mai gros, este posibil să fie necesar să fierbeți caramelul timp de 8-9 minute pentru a obține consistența dorită.
Dacă caramelul nu devine gros și gumat după răcire completă, încercați să-l mai fierbeți timp de 3-4 minute sau folosiți o cratiță cu fund mai gros încă de la început și lăsați-l să fiarbă timp de 8-9 minute.