eDelicios

Rețetă cartofi umpluți cu carne tocată

Cu ajutorul cărnii tocate putem pregăti foarte multe feluri de mâncare, mai ales dacă o folosim pe aceasta pentru umplerea legumelor.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă foarte gustoasă de cartofi umpluți cu carne tocată. Este un fel de mâncare pe care nu îl întâlnești foarte des, dar pe care nici nu îl poți uita după ce îl guști prima oară.

Dacă vrei, îl poți pregăti și în condiții de casă, cu ajutorul următoarelor produse: 15 cartofi medii, 250 de grame de carne, 1 ceapă, 50 de grame de smântână, sare și piper pentru condimentat, sos de roșii și 40 de grame de unt.

Curăță cartofii și cu ajutorul unui cuțit ascuțit, extrage din fiecare bucată de cartof miezul crud. Fierbe-i pentru maxim 10 minute, în așa fel încât ei să fie gata numai pe jumătate.

Apoi toacă sau taie în bucăți mai mici carnea și ceapa. Adaugă în ele sare și piper după gust. Umple apoi cartofii cu carnea pregătită mai devreme și aranjează-i cu grijă într-un vas mai adânc care să îți permit la un moment dat să adaugă și niște sos.

Combină și smântâna cu puțină apă și cu untul topit în prealabil, iar dacă mai e nevoie pune și sare. Amestecă foarte bine și toarnă această compoziție peste cartofii scobiți umpluți cu carne.

Dacă vrei ca gustul preparatului tău să fie și mai pătrunzător poți acum să pui și sosul din roșii. Apoi pune cartofii la cuptorul încălzit la temperatura de 180 de grade pentru aproximativ jumătate de oră.

Cartofii gătiți în acest fel se pot servi imediat ce sunt gata, încă fierbinți. Dacă vrei ca masa să fie complete poți să pui alături și o salată mare făcută din legume proaspete.

Ideea de a face cartofii alături de un sos special există și în bucătăria franceză. Acolo este cunoscut mai cu seamă sosul bechamel. Dacă nu știi despre ce preparat este vorba e neapărat să îl testezi cu prima ocazie. Sau să îl faci tu.

Vei avea nevoie de un kilogram de cartofi, de 12 ouă, de 150 de grame de cașcaval, de 50 de grame de unt, de 300 de mililitri de lapte, de 2 linguri cu smântână, de 1 lingură cu făină, de 1 linguriță cu cimbru măcinat, sare și piper după gust.

Pune în vase separate la fiert ouăle și cartofii. Pentru cartofi vei avea nevoie de jumătate de oră iar pentru ouă de 8 minute.

După ce sunt toate gata se curăță de coajă și se taie în forma dorită. Unge apoi o tavă cu unt și pune în ea un strat de cartofi apoi unul de ou, altul de cașcaval, iar apoi sosul bechamel.

Repetă acești pași până rămâi fără ingrediente. Coace preparatul pentru 40 de minute. Sosul se face foarte ușor: Pune la încins untul în tigaie. Când se va topi complet se amestecă cu făina și se amestecă pentru evitarea cocoloașelor.

Adaugă și laptele împreună cu cimbrul și cu sarea și piperul. Amestecă foarte bine, adaugă și smântâna și mai amestecă și poți opri aragazul apoi.