eDelicios

Desert moldovenesc – Baba Alba

Pentru astăzi ți-am pregătit o rețetă de preparat culinar care în Republica Moldova este la mare căutare și se face cu sau fără ocazii speciale. Chiar dacă vorbim despre 2 zone oarecum diferite, totuși acest fel de mâncare se face cu ajutorul unor ingrediente foarte simple și la îndemâna oricui.

Vei avea nevoie de 2 pahare cu tăiței, de 10 ouă, de 1 pahar cu zahăr, de jumătate de linguriță cu sare, de 2 grame de vanilie, de jumătate de pahar de stafide, de 3 linguri cu unt, de 2 linguri cu ulei.

Pune pentru început tăițeii la fiert în apă fără sare, dar cu ulei, preferabil ca acesta să fie vegetal. Atunci când aceștia sunt gata se strecoară cu ajutorul unui vas cu fundul găurit. După ce ai terminat cu tăițeii pune și stafidele, dar doar cât să se opărească.

Apoi pune și untul la topit. Separat combină zahărul cu ouăle și cu sarea, și apoi adaugă și vanilia. După aceea combină acest amestec cu stafidele și cu tăițeii. Apoi amestecați foarte bine.

Dacă vrei poți să folosești atât o tavă obișnuită pentru copt cât și o tigaie, doar că cea din urmă trebuie să aibă pereții foarte înalți. Unge vasul ales cu unt din abundență și apoi toarnă toată compoziția în el. Apoi, dă compoziția în cuptor.

Timp de 10 minute coace baba albă la temperatura de 250 de grade, după această perioadă schimbă temperatura la doar 150 de grade Celsius și las-o să se coacă pentru 40 de minute.

Pe lângă această variantă mai există și cea de babă neagră care este la fel de cunoscută și de gătită. Aceasta seamănă mai mult cu un fel de chec foarte pufos, cu pori, elastic, care se face mai cu seamă în nordul Moldovei.

Și această babă se face din ingrediente simple, doar că de această data este nevoie de atenție la procesul de pregătire a ei.

Vei avea nevoie de 10 ouă, 200 de mililitri de ulei, 500 de mililitri de lapte, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, 2 linguri cu pesmet, 300 de grame de zahăr, 250 de mililitri de chefir, 25 de mililitri de vodka, 30 de grame de unt, 2 pahare cu făină.

Cerne făina împreună cu bicarbonatul de sodiu. Adaugă peste această compoziție uleiul și zahărul și amestecă foarte bine. După aceea adaugă în fir laptele și apoi chefirul. Amestecă bine până când vei obține un amestec omogen.

Separat bate foarte bine ouăle. În timp ce mai amesteci compoziția pregătită la început adaugă ouăle și vodka.

Vei obține un aluat destul de lichid care seamănă foarte bine cu cel pentru clătite. Acesta va fi și aerat, dar și cremos. E nevoie să folosești un vas suficient de mare pentru acest pas.

Unge un ceaun cu pereții mai groși cu untul și pune pe fund și pepereți cantitatea de pesmet. Coace prăjitura la 200 de grade Celsius pentru aproximativ o oră și 40 de minute.

După aceea scade temperature la 100 de grade și mai coace-o pentru o oră și jumătate. Cât se coace prăjitura nu trebuie să deschizi deloc cuptorul.