eDelicios

Dulceață de coji de pepene rosu

În deosebi în sezonul cald al anului se fac o mulțime de borcane, bune de păstrat pentru iarnă, atunci când nu prea avem la dispoziție produsele proaspete din vară.

Pot fi legume la murat sau la marinat, conserve cu carne, pește sau zacuscă, dar și borcane cu dulce de casă: ge, magiun, dulceață și nu numai. Astăzi îți vom prezenta rețeta unui fel de dulceață cu adevărat deosebit. Aceasta este făcută din coji de pepene roșu.

Avantajul ei este că se face foarte ușor, pentru că nu mai trebuie să pierzi timp cu amestecatul încontinuu în vas. Nici nu trebuie să fii foarte atent să nu se lipească de vasul în care se gătește.

În plus, vei avea nevoie de doar câteva ingrediente foarte simple: 1 kilogram de coji de pepene, cântărite după ce au fost fierte în apa cu oet, 1 kilogram de zahăr, jumătate de litru de apă, 50 de mililitri de zeamă de lămâie, vanilie, 300 de mililitri de oțet.

De la pepeni vei avea nevoie doar de partea albă de la coajă, indiferent dacă aceasta este sau nu groasă. Vei mai putea folosi și un strat foarte subțire din miezul de pepene, și deloc coaja verde.
Taie aceasta parte albă în bucăți mici de aproximativ 4 centimetri. Folosește un cuțit cât mai bine ascuțit pentru ca bucățile să iasă frumoase.

Pentru un kilogram și jumătate de coji pune la fiert 2 litri de apă cu 300 de mililitri de oțet. Când apa dă în clocot adaugă și coaja albă și las-o să fiarbă pentru cel puțin o oră.

Când vor fi aproape gata ele vor avea un aspect mai sticlos. E nevoie de atât de ult timp pentru fierbere pentru că oțetul le întărește destul de repede.

Dar acest pas este necesar pentru ca pepenele să rămână tare. Poți să alegi și varianta siropului care este mai rapidă, dar care face ca bucățile de coji de pepene să fie mai moi.

Pune-le apoi într-un vas cu găuri ca să se scurgă de excesul de lichide. Ca să se limpezească foarte bine, se țin sub un jet de apă rece. Ca să se scurgă de tot, le poți presa cu mâna, direct în vasul în care se află.

Și abia acum sunt gata pentru a fi cântărite. Cantitatea cojilor trebuie să fie egală u cea a zahărului pe care îl vei folosi pentru dulceață.

Zahărul se dizolvă apoi în jumătate de litru de apă. Dă acest amestec pe foc și atunci când va începe să fiarbă, adaugă și sucul de lămie, dar și esența de vanilie și desigur, cojile de pepene.

Fierbe toate aceste produse până când siropul se va lega. Acest lucru înseamnă în jur de oră, pentru că și dacă stă prea mult pe foc poți obține un caramel. După câteva ore vei observa cât de gustoasă este această dulceață pe care nu o întâlnim atât de des, dar care este atât de bună.

O poți folosi exact ca pe cele cu care ești deja obișnuit: pentru ceaiul de dimineață, pentru uns pe pâine și nu numai.