eDelicios

Rețetă tort cupolă

Mai ales gospodinele care se află la început de drum refuză să încerce să pregătească deserturi delicioase pentru că au impresia eronată că acestea se fac greu.

Este doar partial adevărat, pentru că în cele mai multe cazuri pentru un desert savuros și foarte aspectuos ai nevoie într-adevăr de timp și de ingrediente multe, dar acest lucru nu înseamnă automat că procesul va fi unul dificil.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă pentru un desert cu adevărat special, așa cum spune chiar numele: cupola de vanilie cu caramel.

Astfel pentru blat vei avea nevoie de următoarele ingrediente: 3 ouă mici, 100 de grame de zahăr pudră, 4 linguri cu sirop de caramel, 3 linguri cu ulei, 3 linguri cu făină.

Pentru cremă vei folosi 6 gălbenușuri, 6 linguri cu zahăr, 250 de mililitri de frișcă lichidă, 1 plic cu gelatină alimentară, 2 linguri cu esență de vanilie.

Caramelul va fi compus din 5 linguri cu zahăr, 100 de mililitri de frișcă lichidă.
Pentru decor îți vor folosi 150 de grame de cremă mascarpone, 200 de mililitri de frișcă lichidă, ciocolată albă rasă. Cu ajutorul acestor ingrediente destul de comune și de ieftine, vei obține în aproximativ 90 de minute 10 porții de tort.

Pentru blat fă de la început un sirop din caramel în felul următor: ia 3 linguri cu zahăr, caramelizează-le și apoi stinge-le sub 50 de mililitri de apă.

Bate albușurile în spumă tare cu un praf de sare. Adaugă apoi și zahărul pudră și mai amestecă în compoziție pentru aproximativ 3 minute. Completează acest amestec cu făina, cu uleiul, cu gălbenușurile, și la final mai adaugă și caramelul răcit de tot.

Într-o tavă pune puțină făină și unt, tapeteaz-o bine și apoi toarnă în ea amestecul proaspăt făcut.

Coace după aceea blatul pentru aproximativ 20 de minute în cuptorul preîncălzit la temperatura potrivită. Înainte să îl scoți, fă-i testul cu scobitoarea.

Pentru cremă va fi nevoie să fierbi gălbenușurile alături de zahăr într-o baie de aburi până când se va dizolva zahărul. Hidratează apoi gelatina în 100 de mililitri de apă rece pentru 10 minute. Ametec-o după aceea cu gălbenulurile ca să se poată topi complet.

Bate și frișca împreună cu esența de vanilie și adaug-o peste crema de gălbenușuri. Ia un castron, pune în el niște folie alimentară și apoi toarnă în el doar jumătate din cremă.

Cu restul de cremă din ouă amestecă crema de caramel răcită. Peste crema de vanilie, cea din castron, pune-o pe cea din caramel și nivelează amestecul. Acoper-o apoi cu blatul și dă produsul la rece în frigider pentru măcar 4 ore.

După ce se va scure timpul, răstoarnă cupola pe un platou, scoate folia foarte atent și apoi decorează cu crema mascarpone și cu restul de ingrediente destinate decorului.

Chiar dacă vei avea nevoie de mult timp și de multă atenție, totuși trebuie să fii sigur că acesta va merita orice efort pentru că va arăta foarte frumos.

În plus, toată lumea va rămâne impresionată de tortul acesta special. Este genul de tort pe care nu îl întâlnești atât de des, dar pe care nu îl poți uita.