eDelicios

Cozonac fără frământare, cu nucă și cacao

Atunci când ne gândim la cozonaci, în minte automat începe să miroase frumos. Este aroma asociată cel mai mult cu perioada copilăriei. În special bunicile noastre făceau cozonaci mai ales pentru sărbătorile de iarnă sau pentru cele pascale sau pentru momente cu adevărat speciale.

Pentru cozonaci există zeci de rețete, dar astăzi îți vom prezenta una dintre cele în care nu este nevoie deloc de frământarea aluatului.

La pregătirea aluatului vei avea nevoie de 1 kilogram de făină, 600 de mililitri de lapte cald, 250 de grame de zahăr, 1 pachet cu unt, 2 plicuri cu drojdie uscată, 6 gălbenușuri, 200 de grame de stafide, 1 lingură cu esență de vanilie, 1 linguriță cu esență de rom, coajă de portocală și coajă de lămâie, jumătate de linguriță de sare.

Pentru umplutura din nucă vei avea nevoie de 6 albușuri, 600 de grame de nuci măcinate, 4 linguri cu cacao, 200 de grame de zahăr pudră. Începe să pregătești aluatul pentru cozonac în felul următor. Dizolvă drojdia în laptele cald amestecat cu 2 linguri de zahăr.

Lasă acest amestec să se odihnească pentru aproximativ 20 de minute. După ce drojdia se va activa, adică se va umfla la suprafață, adaugă și restul de zahăr rămas, toate aromele, untul topit în prealabil și sarea.

Cerne făina și apoi adaug-o încep în compoziția pregătită mai devreme. Adaugă și stafidele și amestecă aproximatic 5 minute ingredientele în așa fel încât să obții un aluat cât mai elastic și cât mai omogen.

Pune aluatul într-un vas mai mare și las-ă în frigider pentru câteva ore sau el mai bine peste noapte. După ce a trecut timpul scoate aluatul și lasă-l la temperature camerei pentru jumătate de oră iar după aceea începe să lucrezi cu el.

Ca să nu mai pierzi timp, poți să începi pregătirea umpluturii. Bate albușurile spumă până atunci când ele vor deveni foarte pufoase. Nu trebuie să mai folosești de exemplu zahăr. Adaugă apoi peste ele nuca măcinată, cacao și zahărul pudră.

După aceea împarte aluatul în 4 părți egale. Unge blatul de lucru cu mult ulei și ia 2 dintre părți. Întinde-le și unge-le uniform cu jumătate din compoziție.

Rulează fiecare bucată de aluat iar apoi unește între ele cele 2 bucăți de aluat. Unește capetele cozonacului și pune compoziția într-o tavă unsă cu unt sau cu ulei.

Cu celelalte 2 părți de aluat și cu restul de cremă va fi nevoie să procedezi la fel. După ce termini, unge cozonacii cu un gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte. Lasă cozonacii să crească timp de o oră. După ce vor crește, unge-i din nou pune zahăr după gust peste ei.

După aceea dă-i la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la temperatura de 170 de grade. Îi poți scoate din cuptor după ce aceștia vor trece testul cu scobitoarea. Ca să îți fie mai ușor, poți să folosești câte o tavă pentru fiecare cozonac. În acest fel nu vei risca niciun accident.

Vei obține un desert delicios, pe placul tuturor. Chiar dacă e nevoie de timp, vei vedea că orice efort va merita.