eDelicios

Desert prăjitură de post cu suc de roșii, cremă de griș și gem

Pentru că pe parcursul unui an întreg avem mai multe posture, iar unele sunt chiar lungi și există riscul să ne dorim să poftim la preparate culinare dulci, ți-am pregătit pentru astăzi o prăjitură deosebită.

Pare ciudat, dar este vorba despre o prăjitură din suc de roșii, din griș și din gem.
Este probabil una dintre cele mai speciale combinații pe care le poți întâlni, fie acasă la cineva, fie într-un restaurant.

Așa că dacă acum ai ocazia, nu o rata și testeză această idee. Vei reuși să pregătești în maxim o oră și vei obține in jur de 24 de felii de prăjitură. Pentru blat vei avea nevoie de 15 linguri cu ulei, de 15 linguri cu suc de roșii, de 5 linguri cu zahăr, de 500 de grame de făină, de jumătate de linguriță cu bicarbonat de sodiu, de o esență de rom și de sare.

Pentru umplutură îți vor fi necesare 1 litru de apă, 4 linguri cu zahăr, 200 de grame de griș, 200 de grame de margarină, 75 de grame de nucă de cocos, zeama și coaja de la o lămâie, 400 de grame de prune amestecate cu miez de nucă și sare.

Freacă uleiul cu zahărul și cu un pic de sare, până când zahărul se va lichefia. Adaugă apoi pe rând, sucul de roșii, esența de rom, și făina, amestecată în prealabil cu bicarbonatul de sodiu.

Frământă aceste ingrediente până atunci când vei obține un aluat elastic și nelipicios. După aceea, înfășoară-l într-o folie alimentară și dă-l la rece în frigider pentru 20 de minute.

După ce a trecut timpul, scoate aluatul, împarte-l în 4 bucăți egale. Unge o tavă cu ulei și pune în aceasta, pe rând, câte o foaie de aluat. Apoi coace-le câte 7 minute aproximativ la temperatura de 180 de grade.

Între timp poți să pregătești crema de griș. Pune la fiert apa, împreună cu zahărul, apoi adaugă și coaja de lămâie, un pic de sare.

După ce va da în clocot, adaugă în vas și grișul sub formă de ploiță și amestecă în permanență. Ține compoziția pe foc până în momentul în care aceasta se va îngroșa. După ce ce o scoți de pe aragaz adaugă în ea margarina și zeama de lămâie.

Dă crema în frigider, iar când aceasta este suficient de răcită, adaugă mai departe nuca de cocos și amestecă foarte bine.

Ca să asamblezi prăjitura, trebuie să pui prima foaie pe un platou. După aceea să o ungi cu crema de griș. Peste ea pune a doua foiaie pe care o vei unge cu gemul amestecat cu nucă.

Pune a treia foaie și peste ea distribuie uniform o parte din restul de cremă cu suc de roșii. Ultima foaie trebuie să rămână neunsă. Acoperă prăjitura proaspăt asamblată cu o folie alimentară și pune-o la rece în frigider. Peste câteva ore o vei putea porționa.

Foile se vor înmuia foarte repede și prăjitura per total va arăta bine și va fi chiar înaltă. Un sfat pe care-l maid au gospodinele după ce fac această prăjitură este să echilibrezi sucul de roșii cu făina ca să ai textura perfectă.