Ciocolata este una dintre variantele cele mai sănătoase pentru produsele alimentare dulci, recomandate chiar de medici. Acestea nu pot fi oricare, ci doar ele care conțin peste 70 la sută cacao. Dar o variantă și mai sănătoasă este totuși ciocolata făcută în casă.
Pentru că atunci când o faci știi exact ce ingrediente pui în ea și nu riști să faci alergii sau să dezvolți alte boli mai grave. Rețeta pe care ți-o vom prezenta astăzi este și una care se face foarte rapid. După ce o vei face prima oară nu vei mai renunța la ea pentru că este foarte gustoasă și pentru că are cele mai fine arome.
Ciocolata făcută în casă va fi la fel de benefică precum cea din comerț. Și aceasta îți va da energie, îți va ajuta creierul să funcționeze mai bine și îți va potoli nevoia de a consuma produse dulci, dar nesănătoase.
De asemenea, această rețetă este foarte versatilă, pentru că poți completa lista de ingrediente cu ce îți place ție mai mult. Vei avea nevoie de o serie de ingrediente foarte commune, pe care ori le găsești ușor, ori le ai deja în bucătăria ta.
Pregătește 270 de grame de lapte, 180 de grame de zahăr, 120 de grame de unt, 100 de mililitri de apă, 50 de grame de cacao. În cazul în care îți plac, poți să adaugi alune, nuci, stafide sau alte ingrediente, în ce cantități vrei.
Combină laptele praf cu cacao până când aceste ingrediente se vor omogeniza complet. După aceea pune la fiert apa și adaugă în ea zahărul, amestecă energic, în așa fel încât să obții un fel de sirop. După ce va începe siropul să fiarbă, mai lasă-l pe foc aproximativ 6 minute, timp în care va mai fi nevoie să amesteci în vasul cu apă și cu zahărul aproape dizolvat.
Siropul va fi numai bun pentru utilizare în momentul în care va deveni mai gros. În acel moment poți să completezi compoziția cu untul pe care de asemenea va trebui să îl amesteci până acesta se va topi. Când s-a topit untul complet, mixează amestecul obținut cu cel din lapte și din cacao. Dacă ai decis că vrei să folosești alte ingrediente, le poți adauga acum.
Doar că trebuie să ai grijă, pentru că nucile, alunele sau migdalele trebuie să fie tocate foarte mărunt, pentru un amestec cât mai omogen. După ce vei termina de mixat toate ingredientele, pune compoziția într-o tavă. În cazul în care amestecul nu este foarte așezat, agită puțin tava ca să reușești să nivelezi compoziția din ciocolată.
Din fericire, această ciocolată nu are nevoie de coacere, ci doar de câteva ore de stat la rece, pentru ca să se întărească suficient de mult. După ce ai verificat să fie foarte tare, o poți folosi în stare natural sau o poți utiliza pentru pregătirea deserturilor care au în compoziție ciocolată.
Este potrivită atât pentru cei mici cât și pentru cei mai mari, mai ales dacă este consumată sau folosită în cantități rezonabile.