eDelicios

Rețetă cozonac pufos

De obicei gospodinele fac cozonaci de Crăciun, de Paște sau la ocazii cu adevărat speciale. În unele situații acesta nu crește așa cum ar trebui iar atunci când îl tăi acesta nici nu este foarte pufos. 

Ca să eviți problemele de acest fel, îți vom propune pentru astăzi o rețetă foarte gustoasă de cozonac perfect. Vei avea nevoie de 1 kilogram de făină, de 200 de grame de zahăr, de 50 de grame de drojdie proaspătă, de jumătate de litru de lapte, de 4 gălbenușuri, de 1 ou pentru uns cozonacul, de 50 de grame de unt, de 100 de mililitri de ulei pentru uns suprafața de lucru și formele de copt, coaja de la o lămâie rasă și de puțină sare. 

Umplutura cozonacului va fi formată din 200 de grame de zahăr, din 4 linguri de cacao, din 200 de grame de rahat. Ai grijă ca făina, zahărul și ouăle și vasul în care vei frământa aluatul să fie ținute la temperatura camerei. Cerne făina și pune-o în ligheanul pregătit. 

Dacă vrei un cozonac foarte pufos, cerne-o chiar de 2 ori ca aceasta să poată îngloba cât mai mult aer. După aceea pune laptele la încălzit. Ai grijă să nu îl fierbi ci doar să îl simți puțin călduț atunci când îl atingi. Păstrează doar 50 de mililitri de lapte iar pe restul amestecă-l împreună cu zahărul până când acesta se va dizolva. 

Dizolvă după aceea și drojdia în laptele oprit. Mai completează cu 100 de grame de făină și amestecă mereu ca să obții o consistență cremoasă.Pune apoi peste acest amestec o lingură rasă de făină, acoperă produsul cu un prosop și lasă aluatul să dospească aproximativ 30 de minute. 

Vei vedea că la suprafață aluatul va crăpa. Ține aluatul la un loc mai călduț. Între timp topește untul într-o cratiță mică și lasă-l să se răcească în cameră.Aceasta trebuie să fie potrivit, nici rece nici fierbinte atunci când îl utilizezi. Bate apoi gălbenușurile și coaja de lămâie cu sarea. 

Fă o adâncitură în făina din lighean și pune în ea maiaua, gălbenușurile și restul de lapte. Amestecă ingredientele cu mâna iar treptat completează cu untul topit. 

Frământă până când termini untul se termină iar aluatul nu se lipește nici de mâini nici de vas. Lasă-l la dospit încă o oră ca să își dubleze volumul. Împarte apoi aluatul în 4 părți egale, întinde fiecare foaie, dar fără să folosești sucitorul. Amestecă pudra și cacao pentru umplutură. 

Împarte-o și pe ea în 4 părți egale și unge fiecare foaie cu cacao. După aceea răspândește și rahatul tăiat în cubulețe. 

Apoi ia fiecare foaie și ruleaz-o. Pe urmă ia câte 2 bucăți și unește-le.

Pune-le în 2 forme speciale unse cu ulei și tapetate cu hârtie. Lasă-le acoperite cu un prosop pentru o oră până ies din forme. Acum unge cozonacii cu oul bătut. Dă tăvile în cuptor pentru 45 de minute la temperatura de 180 de grade. Cel mai bine este să lași cozonacii să se răcească până a doua zi.