eDelicios

Cum se prepară gomboții cu prune (găluștele cu prune)

Suntem în luna august și găsim din ce în ce mai des prune de mai multe feluri sau color, așa că ar fi păcat să nu le putem folosi și la gătit, nu doar pentru consumul obișnuit,

Dacă îți plac prunele trebuie neapărat să încerci să faci rețeta de găluște cu prune sau cum li se mai spune în anumite zone din țară, gomboți.

Această rețetă se face destul de ușor, cu ajutorul unor ingrediente foarte comune. Vei avea nevoie de 20 de prune, de 600 de grame de cartofi fierți cu tot cu coajă, de 300 de grame de făină, de 2 ouă întregi, de 1 linguriță cu sare.

În plus, mai pregătește și 250 de grame de pesmet, 100 de grame de unt și 100 de gramev de zahăr tos. Pune la fiert cartofii în coajă cu puțină sare. Când aceștia sunt gata, lasă-i puțin la scurs și la răcit. După aceea curăță-i de coajă și trece-i printr-o răzătoare mică.

Adaugă peste cartofii pregătiți ouăle, sarea, și 200 de grame de făină. Frământă această compoziție doar cu mâna. Și treptat adaugă și restul de făină.

Trebuie să obții un aluat mai moale. Vei mai observa de asemenea că acesta se lipsește, de aceea, atunci când vei pregăti găluștele va fi nevoie să ai mereu mâna udată cu apă rece ca să îți ușurezi procesul, dar și ca să obții niște forme frumoase.

După ce ai făcut aluatul ia câte puțin din compoziție, pune în mijlocul bucății de aluat turtit câte o prună. Învelește în acest fel toate prunele ca să obții niște bile mai mici.

Pune într-o oală mai mare 5 litri de apă. Adaugă pentru fiert și 2 linguri cu sare. După primul clocot adaugă în oală cu grijă toate găluștele, pe rând. Acestea în primă fază se vor lăsa pe fund, dar dacă vrei să nu se lipească, trebuie să le amesteci cu o paleta mai mare.

După aceea, vei observa cum găluștele se vor ridica singure la suprafața apei clocotite. Dacă ai oala mai mică, pune găluștele pe rând ca să nu se aglomereze degeaba într-un spțiu mic și să nu se poată face.

Nu vor avea nevoie de capac, ci doar de un foc mic și de 15 minute ca să fiarbă foarte bine. În acest interval de timp, cât se pregătesc găluștele, poți să pregătești pesmetul. Ia o tigaie mai mica și topește în ea tot untul.

Adaugă apoi și pesmetul și amestecă cu grijă, dar energic. Folosește pentru acest pas o spatulă. Și în acest caz păstrează focul mic. Ține tigaia pe aragaz până în momentul în care pesmetul se va face mai rumen. La final adaugă și zahărul și oprește focul după ce amesteci puțin.

Vei vedea că zahărul se va carameliza pe alocuri. După ce s-au fiert găluștele, scoate-le cu o spumieră și trece-le imediat prin tigaia cu pesmet. Tăvălește-le bine prin tigaie ca să fie îmbibate cu pesmet. Scoate-le pe un platou și după aceea dă peste ele cu cât zahăr pudră îți place.

De obicei, găluștele cu prune se servesc fierbinți.