eDelicios

Prăjitură cu frișcă, sirop și glazură

Frișca este unul dintre cel mai des folosite ingrediente atunci când se pregătesc în general deserturile. Astăzi îți vom prezenta o prăjitură pe bază de frișcă foarte gustoasă, care se face ușor și care va fi pe placul tuturor.

Este genul de prăjitură cu blat, cu cremă, cu sirop și cu glazură și cu un décor foarte frumos. Pregătește pentru blat 6 ouă, 100 de grame de zahăr, 120 de grame de făină, 4 linguri cu ulei, 2 linguri cu cacao, 5 grame de praf de copt, puțină sare și esență de rom.

Ca să faci crema vei avea nevoie de 2 ouă, de 10 grame de gelatin sub formă de granule, de 200 de mililitri de frișcă lichidă, de 100 de grame de zahăr, de 100 de mililitri de lapte și de zahăr vanilat.

Pentru sirop vei folosi 200 mililitri de apă 150 de grame de zahăr, esență de rom. Glazura va fi compusă din 4 linguri cu apă, 4 linguri cu zahăr, 50 de grame de unt, 2 linguri cu cacao.

Vei decora prăjitura cu 200 de mililitri de frișcă, cu 2 linguri de zahăr pudră, și cu o linguriță de cacao. Alege un bol mai încăpător și amestecă în el, făină cu praful de copt și cu cacao. După aceea bate albușurile spumă tare cu puțină sare.

Completează compoziția cu zahăr pe care e nevoie să îl adaugi treptat și să îl tot amesteci până când vei obține o bezea lucioasă. Mixează separate gălbenușurile cu uleiul și după ce ai omogenizat foarte bine, adaugă acest amestec în fir subțire peste compoziția mare.

Combină acest amestec cu făina și după ce ai amestecat foarte bine toarnă compoziția într-o tavă încăpătoare, unsă cu ulei și după aceea tapetatpcu hârtie de copt. Dă tava la cuptor pentru aproximativ jumătate de oră la temperature de 180 de grade Celsius.

Când este blatul foarte bine copt scoate-l și lasă-l să se răcească la temperatura camerei. După aceea taie-l în 2 bucăți egale, pe lungime.

După aceea începe să pregătești siropul pentru prăjitura cu frișcă. Fierbe într-o cratiță mai mica zahărul cu apă până când acesta se va topi. După ce vei lua vasul de pe foc lasă siropul să se răcească și adaugă după aceea în el și esența de rom.

Următorul pas este să pregătești crema. Lasă gelatina să stea în apă rece pentru aproximativ 10 minute, timp în care aceasta trebuie să se deshidrateze. Între timp amestecă frișca până în momentul în care se va întări suficient de mult.

Amestecă ouăle cu zahărul obișnuit și cu cel vanilie. Peste amestec toarnă și gelatina deshidratată. Dă compoziția a la bain marie și amestecă în vas până când crema va deveni mai groasă.

Chiar și după ce scoți oala de pe foc va fi nevoie să amesteci conținutul lui, până când se va răci. Completează cu frișca și amestecă foarte bine cu mișcări circulare, de jos în sus.

Pentru glazură fierbe apa cu zahărul, când dau în clocot adaugă și untul tăiat și cacao. Ține vasul pe foc cam 5 minute și lasă-l să se răcească.

Însiropează blatul foarte bine, unge-l uniform pe toată suprafața, peste, pune cea de a doua bucată de blat. Decorează prijitura și dă peste ea cacao. După 2 ore în care trebuie să stea la rece o poți tăia.