eDelicios

Melcișori cu sos de smântână și brânză de vaci

Plăcintele sunt printre felurile de mâncare cele mai preferate de români. Dacă îți plac și ai testat aproape toate rețetele pentru ele poți să încerci un fel de alternativă și anume melcișorii cu brânză de vaci și cu sos de smântână.

Vei avea nevoie de mai multe ingrediente și va dura ceva timp până când îi vei pregăti, dar rezultatul final va fi unul delicios.

Ca să faci aluatul vei avea nevoie de 3 grame de drojdie uscată, 50 de grame de zahăr, 70 de grame de smântână fermentată, 350 de grame de fâină, 100 de mililitri de lapte, 50 de grame de unt calitativ, un praf de sare.

Umplutura pentru melcișori va fi făcută din 1 ou, 500 de grame de brânză de vaci, 100 de grame de zahăr. Pentru sosul din smântână vei avea nevoie de o lingură cu zahăr și de 200 de grame de smântână.

Încălzește puțin laptele și pune în el drojdia. Continuă apoi cu 2 – 3 linguri cu făină și cu jumătate de linguriță de zahăr. Amestecă foarte bine aceste ingrediente între ele până când se omogenizează și după aceea lasă compoziția pentru jumătate de oră să se odihnească.

În tot acest timp tu poți să te ocupi de restul ingredientelor ca să le pregătești. Așa că cerne făina și amestecă în ea zahărul și sarea. Amestecă ingredientele. După aceea pune în ea smântâna și untul ținut la temperatura camerei și mixează compoziția cu noile ingrediente.

Acum frământă aluatul și ai grijă ca acesta să fie potrivit din toate punctele de vedere, nici prea lichid, nici prea dens. În funcție de nevoie, adaugă lapte sau făină. După ce l-ai pregătit așa cum trebuie, acoperă-l cu ceva și după aceea lasă-l să se odinească pentru maxim un sfert de oră.

Când a trecut timpul, mai frământă-l încă o dată pentru că ai nevoie de un aluat omogen și foarte fin. Și după aceea acoperă-l din nou, pune-l într-un loc cald și lasă-l acolo până în momentul în care acesta va crește în volum.

A venit și timpul să pregătești și umplutura. Pentru aceasta amestecă oul cu zahărul și cu brânza. Lățește aluatul și aranjează-l într-o tavă mai mare. Pune umplutura peste aluat, distribuind conținutul uniform.

Rulează aluatul și după aceea taie-l în bucăți mai groase. Într-o tavă care poate fi introdusă în cuptor pune melcii cu brânză cât mai departe unul de celălalt. Ține-i pentru 40 de minute în tavă, fără să îi pui în cuptor. Cu 5 minute nanite de a pune tava la copt unge fiecare melc cu oul bătut.

Ține-i în cuptor până se rumenesc, dar ai grijă ca temperature să fie de 200 de grade maxim. Cât se coc melcii pregătește sosul din smântână. Pur și simplu amestecă smântâna împreună cu zahărul.

După ce scoți melcii rumeniți îi poți unge individual cu smântâna, sau poți să o tornic cu grijă peste toți, direct în tavă. Lasă-I să se răcească și după aceea poți să îi mânânci.