eDelicios

Vinete coapte cu usturoi – o rețetă simplă și delicioasă, plină de vitamine

Toată lumea știe că legumele sunt unele dintre cele mai sănătoase produse alimentare și că ele nu trebuie să ne lipsească în nicio zi din alimentație.

Este desigur și cazul vinetelor. Aceastea apar în luna iulie în grădini și prin piețe și ne putem bucura de gustul și de efectele lor până în toamnă.

Vinetele provin din India, iar în Europa au ajuns grație maurilor din Africa. Din ele se pot face foarte multe feluri de mâncare iar astăzi îți vom pregăti o rețetă de care te vei îndrăgosti imediat.

Vei avea nevoie de 3 sau de 4 vinete mai lungi, de o capățână de usturoi, de o legătură de pătrunjel verde, de 100 de mililitri de ulei de măsline, de sare și de piper.

Alege niște vinete mai lungi, și totuși nu foarte groase. Taie-le în felii mai subțiri după ce le-ai spălat foarte bine.

Încinge grillul și după aceea pune pe el vinetele feliate. Coace vinetele pe ambele părți. Ia un vas ma încăpător și aranjează în el un strat de vinete.

Dă peste ele cu puțină sare și cu un pic de piper. După aceea curăță, spală și zdrobește usturoiul la presă.

Adaugă puțin din toată cantitatea și peste el pune verdeața spălată și tocată mărunt. Repetă acești pași până când vei rămâne fără vinete.

Toarnă ulei peste ele în așa fel, încât fiecare felie să fie bine pătrunsă. Dă vasul ăn frigider și ține-l la rece câteva ore ca să aibă timp ingredientele să se amestece foarte bine.

Vinetele făcute în acest fel se servesc așa reci. Alături de acestea poți să mai pui câteva felii de pâine prăjită.

Acest preparat ar trebui să fie nelipsit în meniurile din timpul posturilor.
Dar vinetele pot fi combinate cu carne, ca să fie potrivite pentru mesele de sărbătoare.

Ca să pregătești un astfel de preparat vei avea nevoie de 3 vinete, de 400 de grame de carne tocată, de 1 ceapă, de 2 roșii, de 1 pahar cu suc din roșii, de 1 ardei gras, de 2 căței de usturoi.

Pentru a condimenta vinetele cu carne vei folosi sare după gust, piper negru măcinat, 1 vârf de cuțit de mentă măcinată, un vârf de cuțit de oregano uscat, câteva fire de pătrunjel, 2 fire de ceapă, 2 linguri cu ulei. Poți folosi și usturoi verde și alte condimente după preferințe.

Spală vinetele și taie-le sub formă de rondele cu grosimea de 1 centimetru. Dă peste ele cu puțină sare și lasă-le pentru 20 de minute să elimine excesul de apă.

Stoarce sucul și umezește vinetele folosind un șervețel. După aceea curăță, spală și toacă ceapa. Ia jumătate din ea și adaug-o în compoziția din carne sărată și piperată după gust.

Acum urmează să pregătești sosul pentru vinete. Ia cealaltă parte de ceapă care ți-a mai rămas și călește-o în ulei pentru aproximativ 3 minute.

Spală, curăță și taie roșiile, iar peste le pune niște apă caldă ca să le poți curăța ușor de coajă. Adaugă-le în tigaia cu ceapa călită.

Continuă apoi să adaugi în tigaie și ardeiul spalăat, curățat și tăiat mărunt. Adaugă restul de condimente și lasă tigaie pe foc câteva minute.

Aranjează alternativ vinetele și carnea iar după aceea pune sosul. Dă vinetele la cuptor pentru 45 de minute.