eDelicios

Cartofi acordeon cu afumatura de porc

Orice gospodină are în casă niște cartofi. Aceștia sunt foarte versatili și din ei se pot pregăti foarte multe feluri de mâncare sănătoase și totuși hrănitoare.

Astăzi îți vom prezenta o rețetă pe care o poți pregăti atât pentru prânz cât și pentru cină, într-o zi obișnuită sau pentru o masă festivă. Vei obține 4 porții, și va fi gata în mai puțin de 2 ore.

Este vorba mai exact de cartofii acordeon cu afumătură. Vei avea nevoie de 1 kilogram de cartofi, de 250 de grame de kaizer, de 2 linguri cu ulei, de sare și de piper.

Ia cartofii și spală-i iar mai apoi curăță-i de coajă. Începe să îi tai felii dar nu face acest pas până la capăt.

După cartofi va trebui să feliezi și kaizerul. Ia câte o felie de carne și pune-o în crăpăturile din cartof. Condimentează fiecare cartof umplut cu sare și cu piper.

Pune într-o tavă puțin ulei și aranjează apoi și cartofii. După aceea pune-o la cuptor pentru 50 de minute.

Dacă vrei să obții niște cartofi mai moi pune peste tavă o folie de alumiu și dă tava la copt. Iar cu 10 minute înainte de a opri focul, scoate folia de pe cartofi.

Cartofii făcuți în acest fel se servesc calzi, alături de o salată proaspătă.

În cazul în care ți se pare că vei digera mai greu cartofii pregătiți în acest fel poți să pregătești o variantă de cartofi cu sos proaspăt. Această rețetă îți va lua și mai puțin timp, maxim jumătate de oră.

Pentru rețeta alternativă vei avea nevoie de cartofi pentru 2 persoane, o lingură de condimente speciale pentru cartofi copți, câte jumătate de linguriță de sare și de piper, 2 linguri de ulei.

Ca să faci sosul vei avea nevoie de 1 avocado, de 1 grăunte de usturoi, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu ulei, sare și piper, 100 de grame de iaurt grecesc.

Spală pentru început cartofii folosind un burete cu suprafața abrazivă. Dacă folosești cartofi noi nu e nevoie să îi cureți de coajă, dacă sunt de altfel va fi nevoie să faci acest lucru.

Ca să înlături apa în exces tamponează ușor fiecare cartof cu șervețele uscate, de bucătărie. Taie cartofii în patru și pune-i după aceea într-o tavă de copt, învelită cu multă hârtie. Peste cartofi pune uleiul.

Amestecă într-un vas de sticlă toate condimentele. După aceea pune combinația obținută peste cartofii din tavă.

Mai amestecă încă o dată cartofii împreună cu toate condimentele ca să fii sigur că toate bucățile de cartofi sunt pătrunse de condimente și de ulei.

Pune tava în cuptorul setat la temperatura de 180 de grade, poziționeaz-o cât mai aproape de flacăra cuptorului.

Ține cartofii în cuptor pentru jumătate de oră. Între timp, pregătește sosul pentru cartofii copți. Pune toate ingredientele pentru pregătire lui într-un aparat de bucătărie.

Amestecă toate produsele atât de mult, până când vei obține o pastă omogenă. După ce scoți compoziția din blender asezoneaz-o dacă mai e nevoie și servește-l cu cartofii fierbinți.