eDelicios

Blat de tort din 5 ouă. Ce sa faci ca sa iasa pufos și aerat

 1. Separă ouăle: Pentru a asigura o consistență aerată, este crucial să separi albușurile de gălbenușuri și să le bată separat.
 2. Baterea ouălor: Bate albușurile până când formează vârfuri moi și lucioase. Adăugarea unei picături de zeamă de lămâie poate ajuta la stabilizarea albușurilor.
 3. Adăugarea zahărului: Adaugă zahărul treptat în albușuri, continuând să bați până când obții o spumă fermă și lucioasă.
 4. Încorporarea gălbenușurilor: După ce albușurile sunt bătute bine, adaugă gălbenușurile unul câte unul, amestecând ușor după fiecare adăugare.
 5. Cernerea făinii: Pentru a evita cocoloașele și pentru a asigura o consistență uniformă, cerni făina înainte de a o adăuga treptat peste amestecul de ouă.
 6. Amestecarea delicată: Încorporează făina în amestecul de ouă cu mișcări ușoare și circulare, folosind o spatulă sau un tel cu mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în compoziție.
 7. Cuptorul preîncălzit: Asigură-te că cuptorul este preîncălzit la temperatura corectă înainte de a introduce blatul pentru coacere. Astfel, blatul va crește uniform și va fi pufos în interior.
 8. Timpul corect de coacere: Coace blatul până când este ferm la atingere și are o culoare aurie frumoasă pe margine. Evită deschiderea ușii cuptorului prea des în timpul coacerii pentru a nu perturba procesul de coacere.

Urmează aceste sfaturi și vei obține mereu un blat de tort delicios, pufos și aerat, care va impresiona orice musafir!

Rețeta simplă și versatilă de blat de tort, bazată pe 5 ouă, este ideală pentru prepararea unei baze delicioase pentru deserturi variate. Iată cum să o pregătești pas cu pas:

Ingrediente:

 • 5 ouă
 • 125 g zahăr
 • 125 g făină
 • Un praf de sare
 • Un plic de zahăr vanilat sau o linguriță de esență de vanilie

Mod de preparare:

 1. Preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius, folosind ventilatorul pentru cuptoarele electrice.
 2. Separă ouăle, punând albușurile în vasul mixerului. Bate-le împreună cu un praf de sare până obții o spumă densă.
 3. Adaugă zahărul și zahărul vanilat în trepte, continuând să mixezi până când zahărul se topește complet, iar spuma devine densă și lucioasă.
 4. Adaugă gălbenușurile și mixează timp de încă un minut, până se încorporează bine în compoziție.
 5. Oprește mixerul și adaugă făina în compoziție, amestecând ușor cu un tel sau cu o spatulă, folosind mișcări de jos în sus, pentru a păstra aerul în aluat.
 6. Dacă dorești o variantă de blat de tort ciocolată, înlocuiește jumătate din cantitatea de făină cu cacao.

Cum se coace blatul de tort:

 1. Toarnă compoziția în forma de copt, acoperită cu hârtie pergament sau unsă cu unt și presărată cu făină.
 2. Coace blatul în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, cu ventilator, timp de aproximativ 30 de minute. Verifică coacerea cu o scobitoare, care trebuie să iasă curată din centrul blatului. Timpul de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și adâncimea formei de copt.
 3. Pentru cuptoarele clasice fără ventilator, coace blatul tot la 170 de grade Celsius, pe treapta din mijloc a cuptorului, până când trece testul cu scobitoarea.

Cu aceste instrucțiuni simple, vei obține întotdeauna un blat de tort perfect, gata să fie împodobit și savurat alături de cei dragi!