eDelicios

De ce e bine să nu aglomerezi tigaia atunci când prăjești gogoși. Ține contul de sfatul asta prețios

Cea mai comună greșeală atunci când faci gogoși este temperatura incorectă a uleiului. Temperatura uleiului are un impact semnificativ asupra modului în care se gătesc gogoșile. Dacă uleiul este prea fierbinte, gogoșile se vor arde la exterior, dar vor rămâne crude în interior. Dacă uleiul este prea rece, gogoșile vor absorbi prea mult ulei, devenind grele și grase.

Iată câteva sfaturi pentru a evita această greșeală și pentru a obține gogoși perfect gătite:

  1. Utilizează un termometru pentru ulei: Pentru a te asigura că uleiul este la temperatura potrivită, folosește un termometru pentru ulei sau prăjit. Ideal, temperatura ar trebui să fie între 175°C și 190°C (350°F și 375°F).
  2. Reglează focul corespunzător: Dacă folosești un aragaz, ajustează focul pentru a menține temperatura constantă. Uneori, va trebui să reduci căldura după ce ai adăugat gogoșile, deoarece temperatura uleiului scade.
  3. Nu aglomera tigaia: Dacă pui prea multe gogoși deodată, temperatura uleiului va scădea brusc, ceea ce va duce la gogoși grase. Gogoșile ar trebui să aibă spațiu pentru a se mișca în ulei.
  4. Întoarce gogoșile la momentul potrivit: Întoarce gogoșile când marginile devin aurii. Folosește o lingură cu fante sau un clește pentru a le întoarce cu grijă. Asigură-te că sunt gătite uniform pe ambele părți.
  5. Lasă gogoșile să se scurgă de uleiul în exces: După prăjire, așază gogoșile pe un prosop de hârtie sau pe o grilă pentru a elimina uleiul în exces. Acest lucru le va menține mai ușoare și mai puțin grase.

Alte greșeli comune de evitat:

  • Utilizarea drojdiei sau a agenților de creștere expirați: Dacă drojdia sau praful de copt sunt vechi, gogoșile nu vor crește corespunzător.
  • Frământarea excesivă a aluatului: Frământarea prea intensă poate face gogoșile dense și tari.
  • Nerespectarea timpului de dospit: Dacă aluatul nu are timp suficient să crească, gogoșile vor fi dense. Dacă dospește prea mult, gogoșile pot deveni prea aerisite și se pot dezumfla la prăjire.

Dacă eviți aceste greșeli comune, vei fi pe calea cea bună pentru a obține gogoși delicioase, cu textură aerisită și crocantă la exterior. Spor la gătit!