eDelicios

Turte pufoase la tigaie, la ceaun sau coapte pe lespede, plita. Placinte simple si pufoase

Turte pufoase la tigaie, la ceaun sau coapte pe lespede, plită – plăcinte simple de post. Pâine coaptă pe aragaz, fără cuptor. Rețeta de turte simple moldovenești sau bucovinene ca la bunica. Cum se face aluatul pentru turte sau plăcinte simple și pufoase? Rețete de plăcinte. Rețete de post.

Draga noastră prietenă și colaboratoare Mya Benea din Galați ne-a oferit această rețetă veche de turte pufoase sau plăcinte moldovenești de post. Așa se fac în familia ei de multe generații. Este un aluat simplu de pâine copt în oală, ceaun sau tigaie. Pe vremuri aceste turte simple se coceau direct pe plita de fontă de la soba bunicilor 🙂 Ce arome umpleau bucătăria!

Practic sunt niște pâinici moi și pufoase coapte în oală pe aragaz (în loc de cuptor). Dacă nu aveți cuptor iată o bună idee de a coace pâinea pe aragaz și de a vă bucura de pâine proaspătă de casă.

cele mai pufoase turte simple de post la tigaie ceaun sau pe plita

cea mai buna paine naan lipie indiana cu usturoi unt si patrunjel verde sau coriandru

Noi suntem ardelence iar în zona noastră plăcintele la tigaie sau pe lespede de piatră încinsă se fac altfel (din aluat mai subțire) și se umplu cu varză, cu brânză sărată și cozi de ceapă verde, cu cartofi răntăliți cu ceapă sau cu magiun.

placinte taranesti la tigaie sau coapte pe lespede

„Turte” este un nume generic dat mai multor copturi. De multe ori el este greșit aplicat unor preparate care se numesc cu totul altfel și se fac complet diferit. Ne-am lovit de acest aspect când am postat rețeta de langoși pe Facebook – langoșii au rețetă clară, au origine ungurească, un aluat mult mai moale decât cel de pâine (adesea cu lapte) și se prăjesc în baie de ulei – vezi aici rețeta tradițională.

Langosi unguresti reteta simpla pas cu pas Savori Urbane

Ei bine, mulți cititori din Muntenia, Oltenia sau Moldova ne-au spus că langoșii sunt „turte” sau „plăcinte”. Alții că sunt scovergi… Avem și rețeta de scovergi (vezi aici) dar acestea NU sunt langoși! La fel s-a întâmplat cu slănina afumată (vezi aici) care este greșit numită „șuncă” de către unii. În cazul acela vorbeam măcar despre același preparat.

Trecem peste aceste aspecte lingvistice și ne ocupăm acum de aceste minunate turte pufoase de post sau plăcinte simple moldovenești sau bucovinene. Din cantitățile de mai jos rezultă 4 asemenea turte simple cu diametrul de 18-20 cm.
4.6 from 5 reviews
Turte pufoase la tigaie, la ceaun sau coapte pe lespede, plită – plăcinte simple de post

Tipareste lista de ingrediente
Timp de preparare
15 minute
Timp de gatire
20 minute
Timp Total
35 minute

Autor: Savori Urbane
Portii: 4 turte pufoase
Ingrediente – savoriurbane.com
550 g făină 000
25 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
375 – 400 ml apă caldă
1 linguriță rasă de zahăr
8 g sare pentru aluat
50 ml ulei (pentru frământat)
încă vreo 5 g sare pentru copt

CUM SE FACE REȚETA DE TURTE PUFOASE LA TIGAIE, LA CEAUN SAU COAPTE PE LESPEDE, PLITĂ – PLĂCINTE SIMPLE DE POST?

Se amestecă toate ingredientele (mai puțin uleiul) într-un castron și se frământă un aluat moale timp de 5 minute cu robotul sau 10 minute cu mâna. În funcție de calitatea făinii recomandăm să începeți cu 350 ml de apă caldă și să vedeți pe parcurs dacă mai e nevoie de alți 50 ml. Se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute.

Se strânge aluatul din castron sub formă de bilă (cu palmele unse cu ulei) și se acoperă cu folie de plastic. Se lasă la dospit până își dublează volumul 45-60 min (depinde de cât de cald este în bucătărie).

cum se porționează, împătură și întind turtele moldovenești foarte pufoase?
Iată ce fain a crescut aluatul!