Anotimpul renasterii naturii bate la usa. Odata cu el incep si muncile agricole. Peste tot, pe campuri sau in propriile gradini, oamenii dau zor cu plantatul diferitelor seminte de legume sau seminte de flori. Tu stii ce sa plantezi in luna februarie, in asa fel incat, sa te poti bucura tot restul anului de gradina ta? Iata, mai jos, o serie de plante ce trebuie sadite incepand cu jumatea lunii februarie!
Inainte de toate este absolut necesar sa va asigurati ca aveti cele mai bune seminte pentru insamantat, pentru a obtine un randament optim. Marcile consacrate de seminte pentru plante aromatice pot fi o garantie in acest sens, de asemenea, cultivatorii specializati, de la care puteti cumpara cu incredere pachete de seminte. Aveti grija si la pamantul pe care il folositi. Va recomandam sa va orientati catre un pamant special pentru rasaduri, pentru ca acesta este imbogatit cu toti nutrientii necesari pentru o germinare sanatoasa si o crestere echilibrata.
Pentru o gradina frumoasa, plina de culoare si arome pe care, mai apoi, sa le transferati in compozitia mancarurilor este bine de stiut ca acum este luna in care se planteaza seminte de patrunjel, rozmarin, maghiranul, cimbru, cimbrisor, busuioc si oregano. Daca, majoritatea plantelor se inmultesc prin seminte, nefiind necesar decat sa le plantam, pentru semintele de salvie, rozmarin, cimbru si oregano mai intai trebuie sa obtinem butasii (se taie o crenguta din aceste plante, de aproximativ 10 cm, se lasa intr-un pahar cu apa pana incoltesc radacinile) si, mai apoi se planteaza in pamant.
In ce priveste legumele care pot fi cultivate in gradina, luna februarie este propice plantarii semintelor de varza, ardei gras, gogosari, gulii, brocolli, ridichi si rosii. Spre sfarsitul acestei luni poate veni randul morcovilor, salatei, cepei, spanacului. Acestea din urma au o rezistenta deosebita la temperaturi scazute. Totusi este recomandat sa le plantati sub folie pentru a mentine astfel o temperatura constanta, indiferent de schimbarile vremii. De asemenea, rubarba, anghinarea, hreanul sau sparanghelul, pot fi si ele plantate spre sfarsitul lunii februarie, chiar început de martie.
Atentie la distanta dintre rasaduri! Desi unele plante pot fi pretentioase cand vine vorba despre spatiul vital, majoritatea cultivatorilor lasa 3-6cm intre plante, pentru a se putea dezvolta normal.
Daca aveti si livada de care sa va ingrijiti, tot acum este momentul propice pentru a curata pomii de crengile uscate de peste iarna. In zilele in care nu este ger puteti chiar taia anumite crengi, pentru toaletare, fara a uita, insa, sa protejati taieturile cu substante specifice, pentru a sigila locul. Dupa efectuarea lucrarilor de taiere puteti sa treceti la stropitul pomilor. Este important sa intreprindeti lucrarile in aceasta ordine pentru ca, pe langa economia pe care o veti face la substantele pentru stropit, acestea vor actiona ca un pansament pe ramurile taiate, evitand astfel imbolnavirile.
Tot acum trebuie recoltate si anumite plante medicinale, precum scoarta de alun, radacina de boz, brad, radacina de ghiocel, molid, mugurii de plop negru, scoarta de salvie, vascul sau cetina de pin.
In ceea ce priveste plantele ornamentale, acum este momentul potrivit sa tundeti trandafirii cataratori, sa plantati rasadurile de panselute si petunii, crinii hemerocallis, crinii de toamna, verbena, dar si bulbii de gladiole si tuberoze.
Daca riscul temperaturilor foarte mici a trecut, puteti curata gradina de resturile vegetale care s-au strans peste iarna pentru ca ele reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea parazitilor si daunatorilor. Strangeti frunzele si crengile de pe gazon si pregatiti peluza pentru noul sezon. In cazul in care aveti de gand sa infiintati acum o suprafata noua cu gazon, puteti profita de zilele mai calde pentru a pregati terenul. Acesta trebuie curatat de buruieni, sapat pentru a absorbi apa si oxigen si fertilizat, astfel incat in luna martie cand veti pune gazonul, semintele sa aiba mediul propice pentru dezvoltare.
Nu uitati nici de plantele de interior, in curand intra din nou in perioada vegetativa. Asigurati-va ca radacinile lor au suficient spatiu sa se dezvolte, iar substratul contine un aport optim de resurse pentru a sustine aceasta dezvoltare – schimbati pamantul si ghivecele cu altele mai mari acolo unde este cazul sau adaugati fertilizant in functie de nevoile plantelor. Pentru imbunatatirea drenajului si a nivelului de oxigen din ghivece puteti amesteca pamantul cu granule de argila expandata. Nu uitati ca substratul proaspat pentru ghivece asigura necesarul de substante nutritive pentru aproximativ 3 luni, dupa care trebuie sa adaugati fertilizant suplimentar pana cand plantele intra iar in repaus vegetativ.
In aceasta perioada, va puteti ocupa de micile reparatii necesare dupa ce ploaia, vantul si zapada si-au facut de cap: mobilierul de gradina pe care, poate, l-ati lasat afara peste iarna, solarul, gardul sau terasa au nevoie de curatare si de revopsire.
Si desigur, acesta este doar inceputul, marea bucurie vine in martie!