eDelicios

Cea mai bună rețetă de socată. Cum faci socată tradițională, ca pe vremea bunicii

Fiecare familie are ceea ce numește cea mai bună rețetă de socată, transmisă din generație în generație. Dar cum se face socata? Iată niște idei ca să faci socată tradițională, ca pe vremuri. În plus, pentru cei care nu știu care sunt beneficiile socului, vom trece în revistă și aceste aspecte.

Cel mai bun moment pentru pregătirea socatei este în perioada mai – iunie, pentru că este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete. Socata se poate face și iarna sau toamna din flori uscate de soc, ținute în prealabil într-un loc răcoros, în pungi de hârtie. Este posibil ca florile uscate de soc sa nu fie la fel de aromate însă se pot adăuga puțin mai multe flori, pentru un plus de savoare.

Cum se face socata:
Ingrediente socată – rețeta bunicii
Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă. Socată cu lămâie Cum se prepară socata Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă!

Socată fără zahăr – rețetă
Ingrediente socată fără zahăr:

10-12 flori de soc înflorite; 125 de grame de stafide (stafide care au fost rehidratate peste noapte și zdrobite cu blenderul); 3 lămâi feliate, cu tot cu coajă. Cum se prepară socata fără zahăr: Toate ingredientele se adaugă într-un borcan de 3 litri și se acoperă cu apă plată, filtrată. Borcanul trebuie lăsat în lumina soarelui, iar socata trebuie amestecată de două ori pe zi: dimineața și seara, cu o lingură de lemn. După două zile, poți gusta socata pentru a verifica dacă îți dorești o băutură și mai acidulată. După ce are gustul perfect, socata fără zahar, se strecoară și se pune în sticle, după care se păstrează la frigider.