eDelicios

Prăjitură cu zmeură și spumă aerată. Nu lasă pe nimeni indiferent!

O prăjitură delicioasă, care constă dintr-un blat fraged și sfărâmicios, spumă de albușuri cu vanilie și multă zmeură aromată!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-400 g de făină;

-250 g de unt rece;

-2 lingurițe de praf de copt;

-3 linguri de zahăr pudră;

-5 gălbenușuri de ouă.

Pentru spumă:

-5 albușuri de ouă;

-200 g de zahăr;

-30 g de amidon de porumb;

-15 g de zahăr vanilat.

Pentru umplutură: 500 g de zmeură proaspătă sau congelată.

Altele: zahăr pudră — pentru decor.

Noi am copt prăjitura într-o tavă dreptunghiulară, cu dimensiunile de 22 x 30 cm. Puteți să folosiți o tavă rotundă, cu diametrul de 28-30 cm.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați făina cernută și praful de copt într-un bol adânc.

2.Adăugați untul rece, tăiat în cubulețe. Amestecați și frământați totul cu degetele, ca să obțineți un aluat nisipos.

3.Realizați o adâncitură în mijlocul lui. Adăugați zahărul pudră și gălbenușurile. Inițial amestecați cu spatula, iar apoi frământați rapid aluatul cu mâinile. El trebuie să fie neted, omogen și moale. Dacă iese sfărâmicios, puteți să adăugați 1-2 linguri de apă.

4.Divizați aluatul în 2 părți inegale: 40% și 60%. Rotunjiți-le puțin și puneți-le în pungi de plastic. Dați-le la congelator pentru 1.5 ore sau până se vor întări bine (puteți să pregătiți aluatul în prealabil — de exemplu, cu o zi înainte de coacere).

5.Dați bucata mai mare de aluat prin răzătoarea mare. Răspândiți-o pe fundul tăvii tapetate cu hârtie de copt și presați-o bine cu mâinile.

6.Coaceți blatul timp de 15-20 minute, până va fi semipreparat (trebuie să înceapă să i se rumenească doar marginile) în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌. Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră! Astfel blatul rămâne mai crocant și mai sfărâmicios.

7.Lăsați blatul să se răcească complet.

8.Pregătiți spuma: bateți albușurile și un praf de sare cu mixerul până vor deveni spumoase. Apoi măriți viteza mixerului și adăugați treptat (câte 0.5-1 lingură) zahărul tos și zahărul vanilat. Continuați mixarea până la apariția vârfurilor tari și persistente (procesul respectiv durează aproximativ 10 minute). Când bezeaua este gata, telurile mixerului trebuie să lase șanțuri proeminente prin ea, ca și cum ar tăia-o.

9.Adăugați treptat amidonul, cernându-l printr-o sită măruntă. Amestecați cu grijă, folosind spatula sau telul și realizând mișcări circulare, orientate de jos în sus, ca și cum ați plia bezeaua.

10.Transferați spuma obținută pe blatul din tavă. Răspândiți-o uniform pe suprafața lui.

11.Așezați zmeura spălată și uscată sau zmeura congelată pe suprafața spumei, înfigându-o puțin în ea.

12.Dați bucata mai mică de aluat prin răzătoarea mare. Răspândiți-o uniform pe stratul de zmeură.

13.Coaceți prăjitura timp de 40-45 minute, până se va rumeni bine, în cuptorul preîncălzit până la 190°C‌ (raftul mijlociu, programul jos-sus, fără convecție). Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră!

14.Lăsați prăjitura să se răcească complet (în timpul răcirii ea se lasă puțin). Apoi transferați-o cu grijă pe un tocător și separați-o de hârtia de copt. Presărați-o cu zahăr pudră.

15.Tăiați-o în bucăți.

16.Serviți prăjitura cu multă plăcere!

17.Se păstrează într-un recipient închis, la frigider.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!