eDelicios

Tort senzațional din cele mai simple ingrediente! Delicat, pufos și foarte gustos!

Un tort de excepție pentru orice sărbătoare! Rețeta este simplă, deci oricine o poate executa.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 5 ouă medii – la temperatura camerei;

– 200 gr de zahăr;

– 170 gr de făină;

– 50 gr de amidon (făină);

– 1 linguriță de praf de copt;

– 1 praf de sare și de vanilie (sau 1 linguriță de zahăr vanilat);

– 100 gr de miez de nucă (alune sau migdale).

Pentru cremă:

– 700 gr de smântână fermentată rece 20-25%;

– 280 gr de lapte condensat fiert de la frigider.

Pentru umplutură:

– 2-3 pere sau mere (aproximativ 330 gr);

– 1 lingură de zahăr;

– 30 gr de unt;

– 1 lingură de miere – opțional (sau 1 lingură de zahăr);

– ½ linguriță de scorțișoară – opțional;

– 1 praf de acid citric sau zeamă de lămâie – opțional.

MOD DE PREPARARE:

1. Uscați puțin miezul de nucă pe tigaie și îl mărunțiți cu ajutorul blenderului sau cu cuțitul.

2. Setați cuptorul la 180°С și pregătiți forma (22-24 cm): tapetați baza cu hârtie de copt, iar bordura o ungeți cu ulei și o presărați cu făină.

3. Bateți ouăle cu un praf de sare timp de 1 minut, apoi adăugați zahăr vanilat și zahăr și continuați să mixați timp de 10-15 minute, până obțineți o compoziție pufoasă și deschisă la culoare. Pentru un pandișpan pufos este foarte important să bateți foarte bine ouăle.

Sfat. Dacă nu dispuneți de un mixer puternic, vă recomandăm să separați albușurile de gălbenușuri și să le bateți în vase diferite.

4. Combinați făina cu praf de copt și amidon, apoi cerneți amestecul în vasul cu ouă în 3 partide și amestecați atent cu spatula sau telul cu mișcări de jos în sus.

Sfat. Dacă sunteți siguri că ouăle sunt foarte bine bătute, puteți să nu adăugați praf de copt.

5. Adăugați miezul de nucă și mai amestecați o dată foarte bine.

6. Transferați aluatul în formă, nivelați suprafața și rotiți forma de câteva ori, astfel încât aluatul să se repartizeze uniform.

7. Coaceți blatul timp de aproximativ 30-40 de minute, încălzirea sus-jos fără convecție. Faceți testul scobitorii.

8. Lăsați pandișpanul să se răcorească timp de 10 minute în formă, apoi treceți cu cuțitul pe margini, îndepărtați inelul și îl lăsați să se răcească complet pe grătar.

Sfat. Ar fi bine să înfășurați pandișpanul rece în folie de plastic și să-l dați la frigider pentru câteva ore, timp în care umiditatea din interior se va repartiza bine și blaturile nu se vor fărâmița în timp ce le veți tăia.

9. Curățați perele de coajă, îndepărtați cotorul cu semințe și le tăiați cuburi medii.

10. Înfierbântați tigaia, adăugați unt, zahăr, miere, acid citric și scorțișoară. Amestecați ingredientele și așteptați până se topesc untul și mierea, setând focul mediu.

11. Adăugați perele, faceți focul mediu spre mare și gătiți fructele timp de 5-7 minute, amestecând continuu. Puteți înăbuși perele până se evaporă complet lichidul.

Sfat. Opțional, puteți adăuga un plus de aromă, folosind puțin alcool (lichior, coniac etc).

12. Transferați umplutura într-o farfurie și o lăsați să se răcească.

13. Tăiați capacul pandișpanului (îl folosiți pentru decor), apoi îl împărțiți în 4 blaturi: faceți incizii în jurul pandișpanului cu un cuțit mic, apoi tăiați blaturile cu un cuțit mare și ascuțit.

14. Bateți laptele condensat cu 2 linguri de smântână, apoi adăugați smântâna rămasă și continuați să amestecați, până crema devine omogenă.

Sfat. Persoanele, care preferă cremă mai dulce și cărora nu le place gustul acrișor, pot folosi smântână pentru frișcă sau să micșoreze cantitatea de smântână fermentată.

15. Pentru montarea tortului, folosiți forma în care ați copt pandișpanul sau un inel de patiserie tapetat cu folie de acetat.

16. Așezați primul blat, îl acoperiți cu cremă și adăugați 1/3 din umplutura de pere.

17. Urmează al doilea blat, iarăși cremă și iarăși umplutură. Continuați să montați tortul, alternând astfel straturile.

Sfat. Blaturile nu trebuie însiropate, deoarece acestea vor îmbiba zerul din smântână. Iată de ce nu vă recomandăm să folosiți smântână scursă.

18. Pentru ultimul blat, păstrați mai puțină cremă. Acoperiți tortul cu folie alimentară și îl lăsați pentru câteva ore sau peste noapte.

19. Scoateți inelul de patiserie, îndepărtați folia de acetat și decorați tortul: părțile laterale le acoperiți cu crema care este și le presărați cu firimituri de blat. Tot cu firimituri presărați și suprafața tortului.

20. Suplimentar, ornamentați desertul cu lapte condensat amestecat cu puțină smântână fermentată sau după preferințe.

Tort cu caramel, miez de nucă și pere aromate – o adevărată explozie de gust! Blaturile se îmbibă bine cu cremă, devenind moi și fine, de se topesc în gură! Încercați rețeta cu prima ocazie specială sau pur și simplu pentru un ceai cu familia.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

Loading...