eDelicios

Plantați ardeiul gras doar așa! Adăugați un ingredient secret în gropi!

Metoda prezentată astăzi de plantare a ardeiului este una neobișnuită. E nevoie să adăugați ceva secret în gropi, care va spori considerabil randamentul de ardei gras. Sădiți ardeiul doar așa și veți obține recolte bogate.

Patul pentru plantarea răsadurilor de ardei, și nu numai, se pregătește din toamnă: se seamănă amestec de plante pentru nutreț, care cresc pe parcursul toamnei, și se stropește cu soluție de preparat fungicid, dezinfectând astfel solul. Primăvara, acoperiți nutrețul cu pământ și faceți gropile pentru răsaduri.

Pentru ardei, aciditatea solului este foarte importantă. Iată de ce, e nevoie să adăugați încă toamna pământ de diatomee, care va dezacidifica și va îmbunătăți solul. Acesta poate fi adăugat și primăvara. Țineți cont de aciditatea solului atunci când plantați ardeiul, deoarece este cultura care nu va crește normal în sol acid.

Pământul de diatomee poate fi adăugat direct în gropi sau presărat pe pat. Dacă îl presărați, atunci aveți nevoie de 150-200 gr pentru 1 m², iar pentru fiecare groapă folosiți aproximativ câte 2 linguri și îl amestecați cu sol.

De asemenea, preventiv adăugați compost în gropi și câte ½ de lopățică de vermicompost. Amestecați foarte bine solul.

Ardeiul gras este o cultură destul de mâncăcioasă, iată de ce are nevoie de toate aceste adaosuri în gropi și de fertilizări. Pe parcursul sezonului, hrăniți ardeii cu îngrășământ verde (iarbă fermentată).

Iar acum, vă prezentăm adaosul secret, pe care vă recomandăm să-l utilizați la plantarea răsadurilor de ardei – pene. Penele conțin multe micro și macroelemente și o cantitate mare de molibden, iar ardeiul este mare amator de acest microelement. Anume adăugarea unei cantități mici de pene în fiecare groapă, va crește semnificativ recolta de ardei grași.

1. Faceți o adâncitură în groapă, adăugați o mână de pene și le acoperiți cu pământ.

2. Udați apoi groapa cu apă amestecată cu preparat fungicid (1-2 linguri la 10l de apă).

3. Întoarceți planta cu vârful în jos, presați ușor paharul cu degetele și scoateți răsadul din el.

4. Așezați răsadul în amestecul de pământ și lichid, mai adăugați sol fertil, cât să acopere cu cel mult 1 cm nivelul solului care a crescut în ghiveci, și aplatizați ușor cu mâinile. Vă recomandăm să nu adânciți răsadurile de ardei, dar adăugați în același timp o cantitate de sol suficientă ca planta să stea în poziție verticală.

5. După necesitate, puteți să mai udați o dată răsadul, în funcție de umiditatea solului.