eDelicios

Prăjitura Boema cu ness. Un deliciu de care te vei îndrăgosti!

Ingrediente pentru realizarea blatului (compoziție pentru o tavă cu dimensiunea 25×30): 5 ouă, 120g zahăr, 80ml ulei de floarea soarelui, estență de vanilie, 120g făină specială pentru prăjituri, 30g cacao, 1 pliculeț de praf de copt, 2-3 linguri esență de rom pentru însiroparea blatului.

Ingrediente pentru realizarea cremei: 6 gălbenușuri, 200g zahăr, 3 lingurițe de ness, 3 foi de gelatină, 500g frișcă lichidă

Ingrediente pentru realizarea decorului: 200g frișcă lichidă, 100g ciocolată cu lapte

Modul de preparare:

Prepararea blatului: Separăm gălbenușurile de albușuri. Frecăm gălbenușurile cu 80g zahăr, iar albușurile cu restul de zahăr alături de un praf de sare pe care le mixăm până devine o spumă tare. Amestecăm gălbenușurile cu albușurile foarte, foarte bine. Se adaugă un fir subțire de ulei, ca la maioneză, și se amestecă bine, bine toate ingredientele. Mai apoi se adaugă apa și esența de vanilie și se amestecă cu o lingură de lemn. Făina se amestecă bine alături de praful de copt și cacaoa, urmând ca mai apoi să fie cernute împreună și se adaugă în compoziție cu gălbenușurile, amestecând ușor cu un tel până ce se omogenizează complet toate ingredientele. Rezultatul se răstoarnă rapid într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se niveleaz și se introduce într-un cuptor preîncălzit. Timpul de coacere a blatului este de 25-30 minute, la foc mediu, iar acesta este gata când trece testul scobitorii. Atunci când blatul s-a copt, se scoate pe o tavă și se lasă la răcit pe un grătar.

Prepararea cremei: Punem gălbenușurile într-o crăticioară alături de zahăr și se lasă la bain marie. Se amestecă până când zahărul s-a topit complet, iar mai apoi adăugăm ness-ul. Gelatina se pune aproximativ 5 minute în apă rece și se strâng în mână foile pentru a scurge apa, iar mai apoi se incorporează în compoziția flată la bain marie și se amestecă bine până rezultă o cremă legată. Compoziția cu ness se lasă la răcit. Frișca se mixează foarte bine până se întărește și se toarnă peste compoziția de ness, după care se lasă undeva la 2-3 minute. Rezultatul se pune la frigider pentru a se întări.

Prepararea decorului: Frișca se mixează până devine foarte consistentă și foarte tare, iar ciocolata o răzuim pe răzătoarea mică.

Asamblarea prăjiturii: Punem blatul pe un platou și îl însiropăm bine cu esență de rom, iar peste toate acestea turnăm și nivelăm în strat gros crema de ness bine răcită. Peste crema de ness, cu ajutorul unei spatule sau a unui cuțit cu lama lată, se întinde frișca în strat gros. Peste frișcă, adăugăm ciocolată rasă. Prăjitura trebuie ținută la rece aproximativ 2 ore, iar mai apoi poate fi servită alături de cei dragi.