eDelicios

Păstrăv în sos alb cu crochete de cartofi

Carnea de pește a fost întotdeauna recomandată de nutriționiști. Aceștia propun un consum regulat pe săptămână de pește, la orice vârstă, pentru combaterea unei game largi de afecțiuni. Conform strudiilor de specialitate, creierul este unul dintre cei mai mari consumatori de energie, iar buna funcționare depinde mult de aportul de fosfor, pe care îl găsim în pește.
Carnea de pește este o sursă importantă de proteine, vitamine (A, B12, D, E), de minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu), acizi grași esențiali Omega3 și Omega6. Cantitățile de minerale și nutritive diferă în funcție de tipul de pește. De exemplu peștele slab conține mai puține grăsimi și acizi grași esențiali Omega3.
Pentru că la rețeta care urmează vom folosi păstrăv, hai să aflăm câteva lucruri despre el. Este o specie care trăiește în apele cu o temperatură relativ scăzută. Păstrăvul este unul dintre cei mai apreciați pești, datorită gustului bun. Este bogat în acizi grași Omega3, vitamina D, acid folic, vitamina B12 și proteine. Fiind bogat în acizi grași Omega3, păstrăvul este indicat să fie consumat de copii, în special copiii preșcolari, deoarece asigură buna dezvoltare a sistemului nervos.

Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Îți trebuie:
2 păstrăvi mari
sare, piper
cimbru, busuioc
pesmet
3-4 căței de usturoi
2 lămâi
2 linguri făină
2-3 linguri margarină
5 cartofi
100 g alune sărate
1 salată verde
ulei
300-400 ml lapte
Pregătești așa:
Cureți păstrăvul, îl speli și îl lași la scurs. Cureți usturoiul și îl pisezi.
Condimentezi peștele cu usturoi, sare, piper, cimbru și busuioc și îl lași câteva minute la rece. Pui ulei în tigaie și prăjești peștele 3-4 minute pe fiecare parte. Scoți apoi peștele și îl pui pe un prosop absorbant.
Într-o cratiță pregătești sosul alb din margarină topită, făină, lapte, sare, piper și alune. După ce a căpătat consistența unei ciulamale, îl lași la răcit.
Cureți și speli cartofii, apoi îi treci prin pesmet și îi pui la prăjit. Păstrăvul prăjit îl pui pe un platou. Ornezi cu cartofi, sosul alb, frunze de salată și felii de lămâie.

Pregătire: 40 minute; Coacere: 30 minute