eDelicios

Placinta delicioasa cu iaurt si afine

Plăcinta cu iaurt și afine este una dintre preferatele mele, așa că îți voi da si tie reteta. Se prepara usor, este frageda, iar ingredientele necesare sunt sanatoase si consistente.

Ingrediente:

1 pachet foi de placinta,
1 kg iaurt gras,
8 oua,
300 gr zahar,
4 linguri de gris,
coaja de la o lamaie
1 pliculet zahar vanilat,
afine congelate.

Mod de preparare:

Iaurtul, ouale, zaharul, grisul si coaja de lamaie, se amesteca intr-un vas inalt.

Impartim foile de placinta in 3, tapetam o tava inalta cu hartie de copt si punem prima parte de foi, ungem ultima foaie cu putin ulei si turnam jumatate de compozitie si cateva afine congelate, apoi a doua parte de foi, ungem ultima foaie, turnam restul de compozitie si afine, punem utima parte de foi, peste care se pun 2 oua batute cu 1 paharel de iaurt.

Intepam din loc in loc placinta si dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, cam 30 minute.

Pofta buna!

Reteta pentru palcinta de dovleac:

Această plăcintă cu dovleac se face repede, şi e foarte gustoasă. Încearcă şi tu reţeta!

Ingrediente:

Pentru foi:

250 ml ulei de floarea soarelui sau de porumb, 250 ml apa, un praf de sare, aprox. 700-720 gr faina

Petru umplutura:

2 kg dovleac, 300 gr zahar, 3 pliculete zahar vanilat, zahar pudra pentru pudrat, scortisoara si nuca (dupa preferinta).

Mod de preparare:

O reteta simpla si de post. Se curata dovleacul si se da pa razatoare, se pune intr-o oala la calit impreuna cu zaharul. Cand a scazut bine si nu mai e apos, se ia de pe foc si se adauga zaharul vanilat.

Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intre timp, facem coca pt foi. Intr-un castron se amesteca apa cu uleiul si sarea si se pune faina in ploaie. Se framanta un aluat elastic si nelipicios. Se imparte in 2 parti egale. Se intinde o foaie si cealalta jumatate se baga la frigider.

Intr-o tava cu dimensiunile 25X33 cm, se pune hartie de copt si foaia pt placinta. Dam foaia la cuptor si o coacem pe jumatate, apoi adaugam dovleacul si cealalta foaie. Dam iar la cuptor pana cand placinta capata o culoare aurie.

Pentru cuptorul electric iti recomand ca timp de coacere 40 de minute. Scoate placinta din cuptor si portioneaz-o usor (doar partea de sus) si las-ola racit, apoi portioneaz-o pana jos, pudreaz-o cu zahar pudra si gata.

Pentru a se pastra cateva zile fara a se intari, o punem pe o farfurie, acoperim cu o punga si o bagam la frigider.

Ps: in zaharul pudra, puteti pune putina vanilina, pentru mai mult gust.