eDelicios

Cum se curata si se dezinfecteaza scurgatorul de vase. Este foarte important

Exista multe tipuri de scurgatoare de vase. Din pacate, toate adună bacterii şi mucegai dacă nu le cureţi des de apă şi praf. Unele dintre ele se murdăresc şi de la depunerile de calcar sau alte minerale din apă, iar rugina poate fi o problemă în cazul celor metalice.

Sunt multe tipuri de materiale din care se fabrică scurgătoarele de vase: lemn, plastic, metal acoperit cu vinil, oţel inox, etc.

Iata cateva sfaturi utile care te ajuta sa pastrezi curatenie in casa ta!

Toate trebuie curăţate corect, des şi dezinfectate, chiar daca fiecare material are problemele şi avantajele sale.

E important sa cureti scurgătorul săptămânal, dacă vrei să nu ai probleme cu mucegaiurile şi mâzga. Iti recomandam sa speli bine reziduurile cu apă caldă şi detergent de vase.

Foloseşte o soluţie de un sfert de ceaşcă de clor la 3 litri de apă şi scufundă complet scurgătorul timp de minim 20 de minute. Spală bine dezinfectantul de pe suprafaţă. Dacă este din lemn, foloseşte din nou detergent şi clăteşte din abundenţă cu apă, ca să scapi de miros.

Lasă scurgătorul la uscat şi nu-l pune în folosinţă până nu este complet uscat pe toate părţile. Umezeala încurajează înmulţirea bacteriilor şi fungilor.

Cum cureti grasimea intarita. Din cuptor

Bicarbonatul de sodiu aplicat corect si lasat peste noapte va dizolva grasimea intarita pe peretii si gratarul cuptorului. Iata cum procedati:

Puneti trei linguri de bicarbonat de sodiu intr-un recipient cu pulverizator, apoi umpleti-l cu apa si agitati pana ce pulberea se dizolva complet.

Cuptorul trebuie sa fie inchis si rece. Pulverizati solutia pe zonele murdare.

Lasati-o sa actioneze peste noapte. Depunerile de grasime ar trebui sa se dizolve si sa se scurga.

Daca mai raman totusi urme de grasime, repetati procedura.

Stergeti grasimea scursa de pe jos cu o carpa uda.

Pentru ca aceasta metoda sa aiba efect, este nevoie ca bicarbonatul de sodiu sa fie fie aplicat lichid si lasat sa actioneze suficient timp.

Cum cureti grasimea intarita. De pe vase

Oricat ar parea de statornicita, grasimea de pe fundul tigaii poate fi curatata fara a freca din greu, tot cu bicarbonat de sodiu, combinat cu otet.

In primul rand, trebuie sa inmuiati stratul de grasime, lasand vasul in apa fierbinte cu putin detergent de vase.

Presarati bicarbonat de sodiu pe zonele cu grasime intarita. Pulverizati otet peste bicarbonatul de sodiu. Lasati-le sa actioneze peste noapte.

Indepartati grasimea cu un burete. Repetati procedura daca se impune.

Vă înspăimântaţi numai la gândul că veţi fi nevoite să întoarceţi toată casa cu susul în jos? Ei bine, dacă vreţi să vă faceţi munca mai uşoară, ţineţi cont de sfaturile pe care vi le prezentăm.

1. Dacă aveţi vase foarte murdare, care nu se pot curăţa cu detergent obişnuit, puteţi să apelaţi la o soluţie de sodă de rufe şi săpun, apoi se spală cu apă din abundenţă. A mestecul va da rezultate, cu siguranţă.

2. În cazul în care nu aveţi bani să duceţi covoarele la spălătorie, le puteţi curăţa foarte bine şi acasă. Procedura e simplă: ştergeţi suprafaţa acestuia cu un tampon îmbibat în esenţă concentrată de ceai.

Iar dacă vreţi să-i reîmprospătaţi culorile, periaţi-l cu o soluţie concentrată de apă cu sare. Un alt procedeu: se presară covorul cu sare, se rulează şi se lasă timp de 2-3 zile, după care îl puteţi peria. Aşa veţi scăpa şi de pete.

3. Mobila de lemn se şterge cu o cârpă umezită cu apă şi oţet, după care se freacă repede cu o lavetă sau cu o cârpă moale, până când urmele de apă dispar. Suprafaţa uscată se acoperă cu un strat subţire de ceară albă, iar după ce s-a uscat, se lustruieşte cu o cârpă.

4. Tapiţeria din stofă se curăţă cu ajutorul unei perii de haine sau al unei lavete înmuiate într-o soluţie de săpun cu apă caldă. După curăţare, suprafaţa se şterge de câteva ori cu o cârpă umezită în apă rece (bine stoarsă), apoi cu o cârpă uscată.

5. Amestecaţi un pahar de apă cu parafină şi omogenizaţi soluţia pe foc. Aşteptaţi apoi o jumătate de oră să se răcească. Lustruiţi cu aceasta parchetul, după care îl ştergeţi cu o cârpă moale şi uscată pentru a-i da luciu.

6. Ramele sau tocurile de la uşă se curăţă cu un tampon înmuiat în lapte dulce, iar după uscare se lustruiesc cu o cârpă moale.

7. Rugina de pe ochiurile de aragaz se curăţă dacă le ştergeţi cu ajutorul unei cârpe înmuiate în ulei vegetal.

8. Geamurile se spală bine cu o soluţie de amoniac (o lingură la patru litri de apă). Cel mai bine se şterg cu un ziar, nu cu o cârpă.

9. Oţetul în combinaţie cu apă caldă vă ajută să curăţaţi oglinda, ferestrele, faianţa şi gresia.

10. Tacâmurile de argint se curăţă destul de uşor şi de bine cu amoniac.