eDelicios

Rețeta de chec care a făcut inconjurul internetului. Uite cum preparăm această bunătate

Lista de ingrediente:– 4 ouă (să fie reci din frigider)– 8 linguri zahăr

– 8 linguri făina– 8 linguri ulei– o linguriță praf de copt amestecat în făină, 1 lingură zeamă de lămâie– jumătate de linguriță (sau un vârf de cuțit) de sare– 2-3 linguri de cacao– mirodenii (coaja de lămâie, esență de vanile… etc, după gustul fiecăruia)

Cum se prepara:Se bat gălbenușurile cu zahărul până se topește zahărul, se adauga uleiul, albușurile bătute spumă, apoi făina cu praful de copt (în gãlbenușuri se pun mirodeniile, zeama de lămâie și praful de sare).

Se amestecă bine cu o lingură de lemn, se pune într-o tavă unsă cu unt (sau ulei) și tapetată cu făină, trei sferturi din cantitate, iar celălalt sfert se amestecă cu cacao și se adaugă deasupra.

Să intindeți aluatul negru cu o furculiță în profunzime, iar eu deasupra pun și miez de nucă întreg (sau nucă măcinată), apoi puneți tava în cuptorul preîncalzit dar nu încins (după ce am pus tava în cuptor nu deschidem usa aragazului 20 de minute) și lăsați să se coacă cca.45min la foc mediu.

Inainte de al scoate, incercați dacă e copt cu scobitoarea, il scoateți din tavă și puneți-l într-o folie pentru alimente.

Poftă bună! Pentru două checuri se dublează ingredientele.

Reţeta se poate modifică pentru a fi de post! Înlocuieşte ouăle cu două banane şi vei obţine un chec pufos la fel de delicios!

INGREDIENTE pentru un chec pufos

– 5 ouă, 200 grame de făină, 200 grame zahăr, 1 plic de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 2 linguri de cacao, 4 linguri de ulei, 1 praf de sare, 100 ml lapte

Separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile le vei bate cu zahăr. E mai bine să foloseşti zahăr pudra, căci se topeşte imediat.

Albuşurile le vei bate spumă. Pune în ele puţină zeamă de lămâie (sau chiar un strop de oţet, spune bunica) sau un praf de sare, că să se întărească şi să devină o spumă perfectă.

Amestecă gălbenuşurile cu uleiul şi făină. Bunica spună să pui făină puţin câte puţin, în timp ce amesteci, că să nu ai cocoloaşe. Aşa sigur vei avea un chec pufos. Amestecă şi laptele la temperatura camerei.

Amestecă şi albuşurile bătute spumă şi amestecă uşor cu o lingură – dacă ai amestecat până acum cu mixerul, uită de el când încorporezi albuşurile.

Împarte aluatul de chec în două: într-o jumătate de compoziţie pui vanilie, iar în altă pui cacao. Pune în tavă o parte din compoziţie, apoi toarn-o şi pe a două şi cu o furculiţa sau un beţişor pentru frigărui, marmorează checul.

Checul pufos se poate prepară şi doar cu cacao (în acest caz pui 3-4 linguri de cacao) sau doar cu vanilie (cu 2-3 pliculeţe de zahăr vanilat). Poţi să pui în acest chec pufos nuci, ciocolată, stafide şi alte fructe uscate, poţi să îl serveşti pudrat cu zahăr sau cu nuca de cocoş. Oricum ai pregăti checul pufos, nu uită de cel mai important ingredient, secretul bunicii: dragostea!