eDelicios

Rețetă pateuri cu brânză

Pateurile cu brânză sunt foarte populare mai ales printre elevi pentru că de multe ori acestea reprezintă mâncarea lor din timpul pauzelor. Dacă ai și tu un școlar acasă, îi poți pregăti câteva pateuri cu brânză foarte gustoase și mult mai sănătoase decât cele din comerț.

De foarte multe ori produsele care se vând la gogoșerii atunci când se răcesc nu mai sunt la fel de gustoase și nici nu au mereu brânză adevărată în interiorul lor. Cea mai bună variantă rămân cele gătite în condiții de casă pentru că pot fi mâncate destul de repede și pot să aibă o cantitate mai mare sau mai mică de brânză, în funcție de preferințe.

În cele mai multe cazuri pateurile cu brânză se fac din aluat de foietaj. Este un fel de aluat pe care îl poți cumpără sau dacă îți place să petreci timp în bucătărie îl poți pregăti chiar tu.

Acesta se face în general ușor, doar că are nevoie de mai mult ca să se odihnească și ca să se răcească destul de mult. Noi îți vom prezenta astăzi și rețeta pentru aluat, dar rămâne la discreția ta dacă vrei să îl faci sau nu.

Pentru aluat vei avea nevoie de 1 kilogram de făină albă, 400 de grame de margarină, 1 lingură cu sare, 5 linguri cu oțet, 500 de mililitri de apă caldă. Pentru umplutura pateurilor vei avea nevoie de brânză de care vrei, după gust, de un ou și de un pic de lapte.

Amestecă făina cu sare cu apa și cu oțet. Frământă foarte bine amestecul până când vei obține un fel de aluat foarte elastic mai degrabă, decât foarte tare. Cu ajutorul unui sucitor întinde aceast aluat și unge-l cu o parte din toată margarina, aproximativ o treime.

Împăturește aluatul de la sânga la dreapta. Dă cu făcălețul peste el de 100 de ori. Lasă aluatul la rece în frigider pentru aproximativ o jumătate de oră, să se odihnească. Repetă procedeul cu împăturirea și cu baterea aluatului de încă trei ori. De fiecare data schimbă doar direcție de împăturire a foii.

După ce ai terminat, mai pune aluatul din nou la rece și ocupă-te între timp sî pregătești umplutura de brânză pentru pateuri. Fărămițează brânza și amestec-o după aceea cu oul și cu laptele. Amestecă până când mixul devine mai cremos.

Ia aluatul și întinde-l într-o foaie care să aibă grosimea de aproximativ 1 centimetru. Taie aluatul în mai multe pătrățele și după aceea pune în centul fiecărei bucăți de aluat tăiat, câte puțin din amestecul de brânză.

Apoi închide pe rând toate pătrățelele, sub formă de plic pentru scrisori. Unge o tavă cu puțin unt sau cu ulei, după preferință și aranjează după aceea în ea pateurile umplute.

Dă tava la copt pentru aproximativ 20 de minute în cuptorul încins. Sunt gata după ce s-au rumenit foarte bine. Se servesc de regulă fierbinți, alături de un pahar de vin roșu sau chiar și dimineața la cafea sau la ceai. Se vor termina foarte repede pentru că sunt foarte gustoase.