eDelicios

Zacuscă de fasole verde cu dovlecei

Ne apropiem cu pași repezi de perioada în care va fi nevoie să facem cât mai multe conserve, borcane pentru perioada rece a anului. 

În acest sens foarte des se folosesc castraveți, roșii, pepene roșu, multe crenguțe aromate și condimente care combinate corect devin un fel de mâncare special. 



Astăzi îți vom prezenta o rețetă ceva mai specială, este făcută din dovlecei și din fasole verde. Este o rețetă simplă și cu toate aceste foarte gustoasă care îți va fi de mare ajutor mai ales în sezonul rece, atunci când nu ai la dispoziție foarte multe legume proaspete cu gust autentic.



Ca să pregătești această rețetă vei avea nevoie de 2 kilograme de fasole verde, de 2 kilograme de dovlecei cruzi, 2 kilograme de ardei kapia copți cu tot cu zeama de la ei, 1 kilogram de rădăcinoase: morcov, păstârnac, rădăcină de pătrunjel, 1 kilogram de ceapă galbenă, 700 de grame de pastă de roșii mai concentrată, 500 de mililitri de ulei de floarea soarelui, 1 litru de apă pentru undit fasole, sare și piper după gust, cimbru, măghiran, 2 foi de dafin.

Spală ardeii foarte bine și după aceea pune-i la copt cu tot cu coajă. Apoi curăță-i și toacă-i mai mărunt.

Pune apa la fiert cu puțină sare și când este aproape să fiară pune în ea și fasolea curățată și ruptă de capete. 

După câteva minute în care s-a pătruns oprește focul și filtrează fasolea de apă. Curăță, spală și toacă foarte mărunt ceapa. 

Pune-o după aceea în uleiul încins iar apoi, adaugă puțin câte puțin din zeama în care s-au copt ardeii. Spală, curăță și toacă foarte mărunt morcovii și restul rădăcinoaselor. 



Apoi adaugă-le peste ceapă și în momentul în care aceasta devine ușor lucioasă, dă focul să fie potrivit și lasă legumele să se gătească. 

Pregătește și dovleceii așa cum ai făcut până acum cu restul de legume și pune-i peste ceapă și peste rădăcinoase. Zdrobește fasolea verde cu ajutorul unui robot, toacă și ardeii copți și adaugă și aceste produse în tigaia de pe foc. 



Amestecă foarte bine apoi adaugă din condimente după gust. Mută compoziția într-un vas care va rezista în cuptor și dă compoziția la copt. Vei observa că la un moment dat, dacă vei menține focul potrivit, uleiul se va ridica la suprafață. 



Atunci va fi nevoie să scoți zacusca. Pune în ea și pasta de roșii și dă din nou vasul în cuptor pentru aproximativ 20 de minute. 

În acesta caz, spre deosebire de altele, e nevoie să pui în borcanele curate și uscate zacusca cât aceasta mai este încă fierbinte. 

Pune peste fiecare borcan un capac și dă iar la cuptor borcanele pentru 5 minute.

După aceea stinge focul cuptorului și nu scoate borcanele, ci lasă-le acolo până a doua zi ca să stea la cald. 

În acest timp zacusca se va răci mai greu, dar la final va ieși delicioasă. O pți consuma ca atare cu pâine sau alături de carnea la grătar. 

Se va mânca la fel de ușor precum ai făcut-o.