eDelicios

Cum să faci cea mai bună ciorbă de burtă. Secretul celor mai buni bucătari

Fiecare popor își are propriile feluri de mâncare tradiționale după care este recunoscut în toată lumea.

Turiști din diferite țări rămân în memorie cu un anumit tip de mâncare care i-a cucerit pentru totdeauna.

Acesta poate să fie și cazul ciorbelor făcute în România, după rețete foarte vechi, testate de sute de ori, care au reușit să treacă testul timpului cu succes.

Ciorba a devenit un fel de etalon care este asociat cu poporul nostru.

Probabil foarte puțină lume știe însă că de fapt, acest fel de mâncare ce nu lipsește aprope deloc de pe mesele noastre, a devenit așa datorită Imperiului Otoman.

De asemenea, ciorba de burtă, cu mici diferențe de nume și de ingrediente, se mai întâlnește și la restul popoarelor cucerite de turci.

Ba chiar mai mult, în funcție de zona țării se cunosc și aici mai multe variante de ciorbe de burtă, una mai delicioasă decât cealaltă.

Însă astăzi îți vom prezenta o rețetă tradițională, clasică. Aceasta va ieși foarte aromată, foarte gustoasă, și mai ales, va avea o textură deosebită, foarte fină.

Pentru gospodinele cu experiență nu mai este un secret faptul că ciorba de burtă se face într-o perioadă ceva mai lungă de timp, spre deosebire de restul ciorbelor.

Acest lucru însă nu înseamnă deloc că ea se face și greu. Și chiar dacă ar fi fost așa, rezultatul final merită fiecare efort.

Până te vei putea delecta cu acest preparat deosebit vor trece mai multe ore, timp în care vei pregăti cele necesare.

Ingredientele de care vei avea nevoie sunt și ele foarte commune și la îndemâna oricui.

Vei avea nevoie de un kilogram de burtă de vită, de un os de vită, de 2 morcovi, de o gulie, de 2 rădăcini de pătrunjel, de o țelină mica, de o lingură cu piper negru boabe, de 2 frunze de dafin, de jumătate de ardei gras roșu, de un ardei iute, de 400 de grame de smântână, de 6 căței de usturoi, de 4 linguri de sare grunjoasă, de 2 linguri cu ulei, de 7 linguri de oțet ca să speli burta.

Înarmează-te cu multă răbdare și apoi începe să tai burta în bucățele cât mai mici în așa fel încât să poți lua cât mai multă cu lingura când o vei mânca.

Spală burta în 5 ape curate și reci și de fiecare data adaugă câte o lingură cu oțet. După aceea pune burta de vită într-o strecurătoare și freac-o cât mai bine cu jumătate din cantitatea de sare grunjoasă.

Apoi pune-o sub un jet cu apă rece și spal-o. când ai terminat, pune burta într-un vas mai mare, cu multă apă și cu restul de 2 linguri de oțet.

Acum lasă burta să stea în acea apă pentru aproximativ o oră. În acest timp va trebui să te ocupi de restul produselor.

Începe să cureți gulia, pătrunjelul, țelina, și doar un singur morcov din cei 2.

Pune aceste legume pe foc să fiarbă. Adaugă 4 litri de apă, osul de vită, frunzele de dafin și piperul boabe. Lasă toate aceste ingredient să fiarbă și ele în jur de o oră. După ce sunt toate gata strecoară supa obținută.

În acest timp curăță morcovul rămas și ardeiul și trece-I printr-o răzătoare mai mare. Pune într-o oală cele 2 linguri cu ulei, pune și legumele rase în vas și șine-le la călit pentru aproximativ 5 minute.

Pune după aceea peste ele supa cu osul de vită și restul de sare rămas. Adaugă peste acest amestec și burta, dar și ardeiul iute, tăiat rondele.

Pune oala cu toate aceste ingrediente la foc mediu pentru aproximativ 40 de minute. Trebuie să urmărești ca bucățile de burtă să fie bine înmuiate.

Pune într-un bol toată smântâna și amestec-o bine cu 5 polonice de ciorbă fierbinte. Apoi, pune cu grijă smântâna în oala mare cu ciorbă.

Amestecă până la fundul vasului în așa fel încât să nu se brânzească smântâna. Curăță tot usturoiul, zdrobește-i cu mâna și aruncă-i în oala cu ciorbă.

Lasă-i să fiarbă cam 5 minute și apoi oprește focul cu totul.

Această ciorbă, ca și restul de fapt, se servesc de obicei fierbinți. În cazul ciorbei de burtă o poți servi cu un ardei iute alături și cu smântănă dacă vrei.

De asemenea, poți să adaugi și puțin oețt dacă îți dorești ca ciorba să fie puțin mai acră.