eDelicios

Ce zici de o portie de placintele din aluat dospit?

Cui nu îi plac plăcintele? Într-o duminică liniștită, la cele mai mari sărbători acestea sunt mereu potrivite.

Cu brânză de vaci, de oi, de capră și nu numai, cu cartofi, cu verdeață, cu mere, cu dovleac și cu orice alte tipuri de fructe, după preferințe.

De asemenea și formele lor pot să difere în funcție de gust, de zonă, de umplutură. Astfel le cunoaștem rotunde, lungi învârtite, etc.

Dar unul dintre cei mai dificili pași este obținerea unui aluat elastic pe care să îl poți lucra cât mai ușor.

Rețeta de astăzi este anume despre un aluat făcut altfel. Ca să îl poți pregăti vei avea nevoie de: 40 de grame de unt topit, de 500 de grame de făină, de 140 de mililitri de lapte, de 25 de grame de drojdie proaspătă, de coaja rasă de la o lămâie, un vârf de cuțit de sare, de două ouă, de un plic cu zahăr vanilat, de 60 de grame de zahăr.

Vei acoperi aluatul cu aproximativ 40 de grame de unt.

Pune într-un vas mai încăpător drojdia proaspătă, zahărul, și laptele puțin călduț. Amestecă ingredientele între ele și lasă-le să dopească pentru aproximativ 20 de minute într-un loc cât mai cald.

În alt castron pune vanilia, făina, coaja rasă de la lămâie și sarea. După aceea pune amestecul din drojdie peste amestecul din cel de-al doilea vas.

După aceea bate ouăle și adaugă-le, împreună cu untul topit. Frământă foarte bine până când obții un aluat mai moale.

Aluatul tău trebuie să se desprindă foarte bine de pe pereții vasului. Acoperă-l și lasă-l să dospească pentru aproximativ jumătate de oră.

Ca să grăbeși un pic procesul, încălzește puțin cuptorul și după aceea lasă vasul în el, fără ca să îl ții pornit.

Până stă aluatul la dospit, tu poți să pregătești umplutura. Vei avea nevoie de două mere mai mari, de două linguri de zahăr, o lingură mare cu amidon, de 150 de mililitri de lapte și de un ou.

Taie merele cubulețe și curăță-le de semințe și de cotor. Și pune-le într-un vas cu zahăr. Lasă-le acolo până se caramelizează și adaugă aproximativ 100 de mililitri de apă. Lasă-le să fiarbă și atunci când scade apa, pisează-le.

În alt vas amestecă laptele și amidonul cu oul, și toarnă amestecul peste mere. Pune vasul e aragaz la foc mic până se îngroașă compoziția. Lasă-l la răcit.

Între timp revino la aluat. Pune niște făină pe masă și întinde foaia de aluat. Taie foaia în mai multe pătrțele și pune pe fiecare câte puțină umplutură.

Unge cu unt aluatul acolo unde se îmbină. Pune tava la cuptor pentru 20 de minute ca să crească.

Unge toată plăcinta cu restul de unt și mai coace-o pentru un sfert de oră.