eDelicios

Rețeta supei perfecte. Câte linguri de griș se pun, de fapt, în găluște

Pentru a face găluște din griș, cantitatea de griș variază în funcție de rețetă și de preferințele personale privind textura găluștelor. O rețetă clasică pentru găluștele de griș folosite în supe implică următoarele proporții de bază:

Ingrediente de bază:

 • 1 ou mare
 • 4-5 linguri de griș
 • un praf de sare
 • 1 lingură de ulei sau unt topit (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Bate oul: Într-un bol, bate bine oul cu un praf de sare.
 2. Adaugă grișul: Adaugă treptat grișul în oul bătut, amestecând continuu. Începe cu 4 linguri de griș și, dacă este necesar, poți adăuga încă o lingură. Consistența finală ar trebui să fie una nici prea moale, nici prea tare – asemănătoare cu cea a unei smântâni groase.
 3. Adaugă uleiul sau untul: Dacă folosești ulei sau unt, încorporează-l în compoziție pentru a obține o textură mai fină.
 4. Lasă compoziția să se odihnească: Lasă amestecul să stea pentru 10-15 minute. Grișul va absorbi lichidul și se va umfla puțin.
 5. Formează găluștele: Folosește două linguri pentru a forma găluștele și pentru a le da drumul cu grijă în supa clocotită.
 6. Gătește găluștele: Fierbe găluștele la foc mic pentru aproximativ 10-15 minute sau până când devin pufoase și bine gătite.

Sfaturi utile:

 • Dacă observi că găluștele se destramă în timpul fierberii, înseamnă că amestecul este prea moale și poți adăuga puțin mai mult griș data viitoare.
 • Dacă găluștele ies prea tari, înseamnă că ai folosit prea mult griș. În acest caz, reduce cantitatea de griș la următoarea încercare.

Rețeta poate varia în funcție de preferințele personale și de tradițiile familiei, așa că experimentează cu cantitatea de griș până când găsești consistența perfectă pentru tine.