eDelicios

Rețeta tradițională de chișcă moldovenească. Așa se face la mine în familie din bunici în bunici

Am intrat in luna sarbatorilor de iarna asa ca ne pregatim incet sa le sarbatorim asa cum se cuvine.
Nu mai e niciun secret ca preparatele din carne de porc pregatite in casa sunt cele mai savurate si asteptate preparate de pe masa de Craciun!!
Printre preferate sunt carnatii, sunca, kaizerul, costitele da nu in ultimul rand Chișcă moldovenească- o rețetă tradițională ce in familia mea se pregateste de cand ma stiu.

Chișcă moldovenească- rețetă tradițională- Ingrediente
1,5kg carne de porc cu grasime
250 g orez
250 g ceapa tocata
mate de porc groase si crete
sare si piper
60 ml ulei
500 ml apa rece
ingrediente chisca
Chișcă moldovenească-reteta video

Cum pregatim chișca
Pentru chișcă ne trebuie mate groase de porc, de preferat din cele crete. Se gasesc in magazine in cutiute, conservate in sare. Pentru cantitatile date eu am folosit doua cutii ce au continut 4 bucati la cam 30 cm fiecare.
Matele se spala bine in apa calduta pana ce se indeparteaza bine toata sarea si se inmoaie. Se pun apoi in apa rece, se adauga in apa o crenguta de cimbru si se lasa la rece cateva ore.

Carnea de porc cu grasime se toaca prin masina de tocat carne cu sita cu gauri mai mari.
Ceapa tocata marunt se pune la calit in ulei pana se inmoaie putin apoi se adauga orezul ce in prealabil a fost bine spalat si scurs de apa. Se mai calesc impreuna 1-2 min apoi se lasa la racit.

Cand compozitia de orez si ceapa s-a racit, se adauga peste carne, se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca bine pana ce toate ingredientele sunt incorporate bine. Eu nu folosesc alte condimente in afara de sare si piper fiindca ii schimba gustul.
Matele se scurg bine de apa, apoi se umplu pe jumatate cu compozitia de carne. Se toarna apa in fiecare, apoi se leaga strans la cele doua capete.

Cum se fierbe?
Se pune apa intr-o oala incapatoare, se pun cele 4 bucati de chisca si se lasa la fiert la foc mic. Cand se ridica deasupra apei si se vad mici besicute la suprafata, se inteapa usor cu un ac ca sa se elibereze aerul.
Se lasa sa fiarba cam 30 la foc mic, apoi se scot si se lasa sa se racoreasca putin.

Din acest moment chisca se poate praji in tigaie sau in tava, la cuptor, asa cum am facut eu. E gata cand este rumena pe toate partile. Atentie mare cand manevrati bucatile de chisca fiindca riscati sa pocneasca fiindca membrana este fragila dupa fierbere.
A iesit exact perfecta, orezul s-a fiert foarte bine si carnea de asemeni.

chisca prajita
sectiune chisca

Daca va place cu mai mult orez, atunci mariti cantitatea, nu se intampla nimic! Si mie imi place sa aiba mai mult orez decat carne, asa ca de multe ori reduc la jumatate cantitatea de carne.
Puneti alaturi niste muraturi sau o salata de varza murata si e o nebunie!! Daca nu ati avut pana acum ocazia sa o faceti, poate o incercati, o sa va placa!!
Spor si pofta!!

Loading...