Din cartea mea de căpătâi în conservarea fructelor pentru iarnă (scrisă de Natalia Tăutu-Stănescu) am aflat că există două feluri de dulceață de caise. Din caise verzi și din caise coapte. N-am făcut niciodată dulceață din caise verzi, doar din aceea de caise coapte, dar și atunci am avut grijă ca fructele să nu fie prea coapte și să fie, pe cât posibil, mai mici. De această dată, caisele erau destul de mari și coapte, dar am făcut dulceața cea dintotdeauna, cu toate că nu a fost așa cum aș fi vrut…
Din aceste ingrediente se fac 4 borcane de dulceață.
INGREDIENTE
1 farfurie adâncă plină cu caise curățate (cam 1,5 kg)
1 kg zahăr tos
3 pahare cu apă
1/2 baton de vanilie
1/2 lămâie
sâmburi de caise, curățați de pielițe
apă cu bicarbonat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de caise:
Se aleg caise proaspete, tari, nu prea mari și nu prea coapte, fără deficiențe. Se spală caisele și se curăță coaja foarte subțire, cu un cuțit bine ascuțit. Dacă fructele sunt mari, se taie în două. Odată curățate, se pun într-un vas, în care s-a dizolvat bicarbonat (1 linguriță de bicarbonat la 1,5 litri de apă). Se lasă caisele curățate în apa cu bicarbonat timp de 10-15 minute, după care se scot, se clătesc în două ape reci și se lasă să se scurgă. Dacă fructele sunt mici, se scot sâmburii cu mare grijă, cu ajutorul unui bețișor, în așa fel încât caisele să rămână întregi.
Sâmburii de caise se sparg, se opăresc cu apă fierbinte, se șterg de apă și se curăță de pielițe.
Zahărul cu cele 3 pahare de apă, se pun pe aragaz la foc mic, până se dizolvă, după care se dă focul tare, până se leagă bine siropul. Când siropul s-a legat bine (se face proba cu bobul de sirop care nu se împrăștie imediat când cade în farfurioară) se ia cratița de pe aragaz și după ce nu mai clocotește, se pun caisele curățate și scurse de apă, vanilia și sâmburii. Se lasă cratița departe de foc, 15 minute, timp în care se agită din când în când conținutul, pentru ca siropul să cuprindă toate fructele. Când caisele au lăsat în sirop zeama lor, se pune din nou cratița pe foc iute și se supraveghează atent, adunând spuma care se ridică la suprafață. După câteva clocote, se retrage din nou cratița de pe foc și se mai lasă 15-20 minute, pentru ca fructele să lase toată zeama lor. După acest interval de timp, se dă iar cratița la foc iute, agitând-o din când în când și adunând spuma care se formează. Când dulceața este aproape gata, se adaugă zeama de la o jumătate de lămâie, se mai lasă cratița pe foc pentru câteva clocote, se încearcă dulceața (proba bobului), după care, atunci când se constată că este gata, se ia de pe foc și se pune la un loc ferit, acoperită cu un prosop curat, umezit și stors bine de apă.
Când dulceața s-a răcit (poate să fie chiar și a doua zi) se pune în borcane curate, se închide ermetic și se păstrează într-un loc răcoros, curat și aerisit.
TIPS-URI
1Pentru a face dulceață, folosiți numai vase dedicate acestui scop.
2Alegeți caise tari și nu foarte coapte, dacă vreți să-și păstreze forma și să nu se terciuiască.
3Fructele se țin în apă cu bicarbonat pentru a se întări. Cine vrea, poate să le țină în apă de var, dar timp de 3 ore.
4Nu faceți mai mult de 1 kg de dulceață, pentru că o cantitate mai mare va fierbe timp mai îndelungat, iar fructele se pot terciui și culoarea se închide.
5Legați bine siropul înainte de a pune fructele, pentru că în acest fel dulceața se va face mai repede și-și va păstra culoarea frumoasă.
6Fierbeți dulceața la foc iute, ca să-și păstreze culoarea, dar supravegheați-o permanent, pentru că se umflă repede și se revarsă. Când începe să se umfle, adunați spuma, dați focul mai mic și cînd s-a liniștit, faceți-l iarăși mai mare.
7Nu puneți dulceața fierbinte în borcane, pentru că se vor terciui fructele și se vor ridica la suprafață. Lăsați-o să se răcească, chiar până a doua zi.
8După ce dulceața este gata, feriți-o de contactul cu apa, sau cu altceva, ca să nu se zaharisesscă.
9Nu fierbeți dulceața mai mult decât este cazul, pentru că-și va închide culoarea, fructele se vor terciui și există riscul de a se zaharisi.
10Dacă legați prea tare dulceața, se va zaharisi.
11Dacă vă rămâne sirop, puneți-l într-o sticlă și folosiți-l ca atare, cu apă minerală, sau ca toping pentru alte dulciuri.