Urzicile sunt pline de vitamine, iar multe gospodine aleg să le gătească pentru întreaga familie. Ele sunt gata în doar câteva minute și sunt delicioase. Mai jos poți găsi ingredientul care nu trebuie să lipsească din ciorbă.
Primăvara se găsesc o mulțime de verdețuri pe care să le gătiți și să aveți cele mai delicioase preparate. Urzicile se găsesc peste tot, mai ales în această perioadă, iar ciorba se prepară foarte repede.
În funcție de preferințe, în ciorba de urzici se poate pune ou sau se servește cu smântână. Pentru un gust delicios, nu trebuie să lipsească un ingredient special. Ai nevoie de borș de casă pentru a acri ciorba, iar rezultatul final va fi cel așteptat.
300 g urzici (doar vârfurile)
1 morcov
1 păstârnac
2-3 linguri ulei
1 legătură ceapă verde
sare
piper
500 ml borș de casă
2-3 fire usturoi verde
50 g orez
leuștean sau pătrunjel verde
leurdă (opțional)
Mod de preparare
Urzicile se spală și se curăță de codițe. Cel mai indicat este să folosiți mănuși de cauciuc pentru a nu vă înțepa. Se pune pe foc o oală cu apă și când începe să clocotească, se opăresc urzicile timp de 2 minute. Ele se scurg, dar nu se arunca apa deoarece se folosește la ciorbă.
Urzicile se dau sub un jet de apă rece și se lasă în strecurătoare pentru 10-15 minute. Se toacă ceapa, morcovul, păstârnacul și se pun la călit într-o oală cu apă alături de câteva linguri de ulei, sare și piper. Când s-au călit, se pune orez și se mai lasă pe foc timp de 2 minute. Adaugați zeama de urzici și lăsați la fiert până când orezul s-a înmuiat, timp de 15 minute.
Urmează să toci urzilele mărunt și se adaugă când ciorba e aproape gata. În acest fel, ele își vor păstra aroma și culoarea, neavând nevoie de timp prea mult la fiert. Când orezul a fiert, se adaugă și urzicile și se lasă pe foc timp de 5 minute.
Separat, borșul se încălzește până aproape de punctul de fierbere, apoi se adaugă în ciorbă. Mai lasă să fiarbă până la clocot o dată, apoi oprește focul. La final se adaugă verdețurile tocate mărunt (leuștean, usturoiu verde și leurdă).