eDelicios

Prajitura Far Breton- Ușor de făcut, din ingrediente simple și ușor de găsit la orice magazin

O prăjitură de casă cu o textură cremoasă ca de budincă, asemănătoare celebrului Clafoutis, Far Breton e un desert franțuzesc (zona Bretania, mai exact) pe care dacă îl faci o dată, îl vei repeta des.

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 15 min

Timp de gatire: 60 min

Gata in: 75 min

INGREDIENTE

480 ml lapte integral

130 ml apă

120 g făină

3 ouă mari

120 g zahăr

5 linguri unt topit și răcit

1 fiolă esență de vanilie

un vârf de sare

200 g prune uscate

100 g stafide

100 ml brandy

zahăr pudră

MOD DE PREPARARE

Bate cu ajutorul unui mixer laptele, ouăle, zahărul, untul, vanilia și sarea timp de 1 minut. Adaugă făina, bate până la omogenizare. Acoperă și dă la rece de la 3 ore la o zi.

“Călește” prunele, apa și stafidele într-o crăticioară la foc mediu, amestecând ocazional, până când apa se evaporă și fructele se înmoaie (circa 10 minute).

Oprește focul, toarnă brandy-ul peste. Cu un chibrit, dă foc brandy-ului. Lasă să ardă până se stinge, zgâlțâind tigaia dn când în când. Scoate fructele într-un bol și lasă-le să se răcească de tot (poți să le faci și cu o zi înainte, odată cu amestecul de lapte de mai sus).

Pune grătarul aragazului în mijlocul aragazului și aprinde focul, la cea mai mare temperatură. Unge cu unt un vas de prăjitură. Pune pe fund o hârtie pergament sau una cerată. Unge-o cu unt. Presară făină și scutură excesul. Bate din nou aluatul și toarnă-l în vasul pregătit. Pune prunele și stafidele în aluat, distribuindu-le în mod egal. Dă vasul la cuptor timp de o oră (sau până când nu se mai prinde aluat de cuțitul băgat în el)

Scoate și lasă la răcit. Scoate prăjitura din tavă desprinzând marginile ușor cu ajutorul unui cuțit. Presară, dacă vrei, zahăr pudră pe deasupra.