eDelicios

Chifle pufoase și stratificate. Peste o oră nu a rămas nicio urmă din ele!

Se prepară ușor și rapid, din aluat dospit și sunt incredibil de fine, pufoase și stratificate. Vă vor cuceri de la prima îmbucătură!

INGREDIENTE:

-510 g de făină;

-50 g de zahăr;

-2 ouă;

-5 g de drojdie uscată;

-50 ml de ulei rafinat (fără miros);

-230 ml de lapte;

-¼ linguriță de sare;

-8-12 g de zahăr vanilat;

-aproximativ 100 g de unt topit.

MOD DE PREPARARE:

1.Cerneți 500 g de făină într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată și amestecați.

2.Adăugați sarea, zahărul tos, zahărul vanilat, ouăle ușor bătute și laptele cald. Amestecați bine cu spatula, pentru ca ingredientele uscate să le absoarbă pe cele lichide.

3.Apoi adăugați uleiul și frământați aluatul cu mâinile până îl va încorpora complet.

4.Transferați aluatul lipicios, pe care l-ați obținut, pe masa presărată cu o lingură rasă de făină (aproximativ 10 g). Frământați-l pe parcursul câtorva minute, până va deveni omogen, elastic și aproape nelipicios.

Nu mai adăugați făină! Dacă aluatul se lipește tare de mâini, ungeți-le periodic cu ulei, ca să-l frământați mai ușor.

Bineînțeles, puteți să pregătiți acest aluat cu ajutorul mixerului staționar: pur și simplu puneți toate ingredientele în bolul lui și mixați-le pe parcursul a 6-7 minute.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un vas uns cu ulei. Acoperiți-l cu un capac și lăsați-l să dospească timp de 30 minute, într-un loc cald.

6.Apoi frământați-l pe parcursul a 10 minute, fără să mai adăugați făină. Dacă este necesar, ungeți-vă periodic mâinile cu ulei și folosiți o paletă plată, ca să dezlipiți aluatul de suprafața de lucru.

7.Modelați iarăși aluatul sub formă de bilă și puneți-l în vasul uns cu ulei. Ungeți-i suprafața cu puțin unt topit, acoperiți-l cu capacul și lăsați-l să dospească pe parcursul a încă 40 minute.

8.Lucrând pe masa unsă cu ulei, divizați aluatul dospit în 6 bucăți egale, cu greutatea de 160-165 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

9.Întindeți prima biluță de aluat sub formă de foaie foarte subțire, cu grosimea de 2-2.5 mm, folosind sucitorul. Ungeți-o cu unt topit.

10.Apoi așezați următoarea biluță de aluat pe foaia obținută și întindeți-o cu mâinile sub formă de foaie la fel de subțire. Ungeți-o cu unt topit.

11.Procedați similar cu celelalte biluțe de aluat. Drept rezultat, veți obține o turtă mare, formată din multe foi subțiri. Este important să întindeți foarte bine foile de aluat, astfel încât grosimea lor să fie aceeași atât în mijloc, cât și la margini. Dacă în timpul întinderii aluatul se rupe pe alocuri, nu este nicio problemă: rezultatul final nu va fi influențat de acest aspect.

12.După ce veți unge ultima foaie de aluat cu unt topit, rulați turta stratificată sub formă de ruladă compactă.

13.Apoi tăiați-o în 6 bucățele egale. Întoarceți fiecare bucățică cu secțiunea în sus și desfaceți-i puțin straturile.

14.Așezați chiflele obținute pe tava tapetată cu hârtie de copt, lăsând spații libere între ele.

15.Lăsați-le să se „odihnească” pe parcursul a 20 minute, într-un loc cald. Ele își vor mări semnificativ volumul, ocupând spațiul liber din tavă.

16.Coaceți chiflele timp de 20-25 minute în cuptorul preîncălzit până la 180-200°C. Orientați-vă după cuptorul dumneavoastră!

Dacă doriți, înainte de coacere puteți să le ungeți cu gălbenuș bătut, combinat cu puțin lapte. Noi am omis acest pas!

17.Scoateți chiflele din cuptor. Dacă doriți, puteți să le ungeți cu unt.

18.Transferați-le pe grătar și lăsați-le să se răcească.

19.Înainte de servire puteți să le presărați cu zahăr pudră sau scorțișoară măcinată. Savurați-le cu multă plăcere!

Dacă vă plac copturile pufoase și fine, vă recomandăm să încercați această rețetă. Rezultatul vă va impresiona!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!