eDelicios

Tăierea de vară a trandafirilor. Sfaturi cum să tăiați corect tandafirii!

TĂIEREA DE VARĂ A TRANDAFIRILOR
Vara se efectuează tăierile sanitare și de formare a tufelor de trandafiri: se înlătură lăstarii tineri sălbatici, ramurile uscate și florile ofilite, tăind tulpina până la prima frunză cu 5 frunzulițe și până la primul mugure sănătos.

Tufele trandafirilor mai mari de 3 ani, deseori, în luna august se îmbogățesc cu mulți lăstari tineri, care le fac foarte dense și le umbresc centrul. Aceasta poate fi cauza apariției bolilor fungice, iată de ce, pe parcursul verii se recomandă să înlăturați lăstarii în plus.

TĂIEREA TRANDAFIRILOR DUPĂ PERIOADA DE ÎNFLORIRE
Este o tăiere de vară foarte importantă. Înlăturarea florilor ofilite permite trandafirilor să-și prelungească perioada de înflorire și să nu piardă puteri pentru formarea bobocilor noi.

Trandafirilor, pe tulpina cărora se formează câțiva muguri (trandafirii din clasa floribundă, trandafirii cățărători, trandafirii arbustivi), li se taie toată tulpina de desupra frunzei se sus cu 5 frunzulițe.

ÎNDEPĂRTAREA FLORILOR OFILITE
La trandafirii hibrizi de ceai, pe tulpina cărora se formează o singură floare, când aceasta se ofilește, tăierile se fac după altă metodă.

În prima jumătatea a verii, lăstarul se scurtează, astfel încât să rămână doar 3-4 frunze de la suprafața solului. Acest lucru face ca lăstarii noi, ce cresc de la rădăcini, să se dezvolte mai rapid.

În aceeași perioada pot fi tăiate și inflorescențele trandafirilor din clasa floribundă.

Iar în cea de-a doua jumătate a verii, se îndepărtează doar florile ofilite.

La trandafirii cățărători (care înfloresc pe lăstarii de 2 ani), după perioada de înflorire, tulpinile se taie până la prima frunză. Acest lucru va contribui la ramificarea lăstarilor, pe care florile vor înflori la anul viitor.

TĂIEREA TRANDAFIRILOR ÎNAINTE DE IARNĂ
Florile cultivate în zonele cu climă blândă, fără adăpost de iarnă, nu au nevoie de tăieri de toamnă. Iar în cazul trandafirilor care au nevoie de protecție suplimentară (aproximativ în luna octombrie, până la sosirea înghețurilor), se înlătură toți lăstarii slab dezvoltați și se scurtează tulpinile după înălțimea materialului acoperitor.

REGULI GENERALE DE TĂIERE A TRANDAFIRILOR
În orice perioadă a anului, este important să tăiați tulpinile de trandafiri corect. Tăierea oblică trebuie să fie la distanța de aproximativ 5 mm deasupra mugurelui.

Dacă doriți să obțineți o tufă de trandafiri rămuroasă, tăiați ramificațiile deasupra mugurelui, care se află pe partea exterioară. Atunci lăstarul nou va crește înafara tufei, și nu spre centrul acesteia. Iar dacă vă doriți o tufă verticală, cu lăstari ce cresc în sus, tăiați tulpina pe mugurele care se află pe partea interioară.

Pe lângă asta, trebuie să țineți cont și de vârsta tufelor de trandafiri. Așa dar, lăstarii plantelor de 1 an se taie aproape până la jumătate.

În al doilea an, pe fiecare ramură se formează câte 2-3 lăstari de recuperare, care cresc din bulb. Acești lăstari nici într-un caz nu trebuie tăiați de la bază, pentru că anume ei oferă plantelor o înflorire luxuriantă și longevitate. Astfel, lăstarii de 2 ani se scurtează până la 2-3 ochi de la bază, iar cei de 1 an – deasupra unui mugure bine format, care se află sub florile ofilite.

În cazul trandafirilor maturi (mai mari de 3 ani), se îndepărtează toate ramurile moarte și slab dezvoltate, precum și lăstarii scurți, care au crescut după tăierea de anul trecut. Mai mult decât atât, pentru formarea multor flori, este nevoie să tăiați toți lăstarii laterali, de orice grosime, care cresc spre interiorul tufei.

Spor la grădinărit!

Loading...