Cauti solutii decorative accesibile cu efecte spectaculoase? Ce-ai spune sa inviti in caminul tau cateva plante de apartament? Plantele decorative reprezinta o tendinta moderna, eco-friendly, care-si face cu usurinta loc in mai multe stiluri de design interior si adauga un plus de vitalitate si prospetime in orice spatiu.
Bineinteles, alegerea acestora nu se face la intamplare. Cand hotarasti sa asezi o planta intr-un anumit loc din casa ta, trebuie sa tii cont de doi factori esentiali: nevoile plantei si estetica incaperii. De asemenea, trebuie sa armonizezi stilul ghivecelor si al celorlalte accesorii cu stilul amenajarii spatiului. Pare complicat? Crede-ne, odata ce vei parcurge micul nostru ghid de alegere al plantelor decorative pentru fiecare incapere, totul ti se va parea… floare la ureche.
Plante decorative pentru living
Camera de zi iti ofera cea mai mare libertate in ce priveste decorarea cu plante de apartament. Acestea se potrivesc de minune atat intr-un living amenajat in stil minimalist, scandinav, modern sau rustic, cat si intr-unul industrial, pentru ca in fiecare dintre acestea lumina naturala este o caracteristica principala.
Poti alege plante voluminoase, impozante, pe care sa le asezi in coltul acela problematic in care nu incape niciun obiect de mobilier, sau langa canapea, daca sunt si inalte, pentru ca relaxarea sa fie cat mai placuta. Daca preferi plantele mici, le poti aseza pe rafturi de perete, pe etajere de podea sau chiar direct pe pardoseala. Incearca totusi sa grupezi la un loc plante cat mai diferite si sa alaturi plantelor scunde, cu frunzis amplu, unele inalte, cat mai zvelte.
Cele mai potrivite plante de apartament pentru camera de zi sunt: filodendronul, cactusul si alte plante suculente, begonia, arborele de cauciuc, strelitia sau Pasarea Paradisului, Pothos (o planta cu frunzele in forma de inimi, arata spectaculos in ghivece suspendate).
Plante decorative pentru dormitor
In dormitor ai nevoie de aer proaspat ca sa te poti odihni bine in fiecare noapte, asa ca plantele de apartament sunt binevenite in decor. Totusi, nu exagera crezand ca, daca transformi dormitorul intr-o mica jungla, efectele pozitive se vor amplifica. Este foarte important sa indepartezi regulat praful de pe frunzele plantelor, asa ca daca nu ai timp sa faci acest lucru, e mai bine sa te rezumi la unul sau doua ghivece cu plante nu foarte mari.
Cele mai potrivite plante de apartament pentru dormitor sunt: limba-soacrei, arborele de cauciuc si voalul miresei.
Plante decorative pentru bucatarie
In bucatarie ai nevoie de plante decorative care se simt bine intr-un spatiu cu umiditate relativ crescuta. Aici nu ai nici foarte mult spatiu la dispozitie, asa ca plantele suspendate sunt o alegere mult mai buna decat ghivecele mari, cu plante voluminoase. Nu doar estetice, ci si deosebit de practice sunt ghivecele cu ierburi aromatice, asezate pe pervaz sau pe o etajera bine luminata. Un ghiveci cu aloe vera se poate dovedi chiar salvator in cazul unui accident la aragaz (gelul de aloe vera este foarte eficient in cazul arsurilor). Totusi, intr-o bucatarie open space ai putea folosi unul sau doua ghivece mai mari cu rol de element separator intre zona de gatit sau de dining si cea de relaxare.
Cele mai potrivite plante de apartament pentru bucatarie sunt: feriga, iedera, busuiocul, cimbrul, salvia, menta, rozmarinul, aloe vera.
Plante decorative pentru baie
Ambianta din baie este cu totul diferita fata de cea din restul locuintei. Incaperea este mai putin luminata, in schimb nivelul de umiditate este mult mai ridicat. Opteaza pentru plante tropicale, care prospera intr-un astfel de mediu.
Cele mai potrivite plante de apartament pentru baie sunt: orhideea, feriga, bambusul norocos.