Căldura provoacă un disconfort mai mare plantelor decât oamenilor: nimeni nu instalează aparte de aer condiționat în grădină. De aceea e foarte important să le udăm corect, există câteva reguli de bază fundamentale pentru orice cultură. Iată ce spune Andrei Tumanov, cel mai popular grădinar din Rusia, prezentator la mai multe emisiuni de profil.
1. E mai indicat ca legumele să fie udate fie la rădăcină, fie între rânduri. Ceapa și usturoiul pot fi udate mai des decât alte legume (cam o dată la două zile), căci rădăcinile lor sunt superficiale și nu permit alimentarea din adâncul pământului.
2. Plantele crescute în aer liber ar trebui udate seara, iar cele din seră se udă în prima jumătate a zilei, până la amiază. Castraveții sunt cei mai pretențioși: în seră ei pot fi udați și dimineața, și seara, dar cu cantități mici de apă.
Ar fi foarte bine dacă apa ar fi ușor încălzită înainte de udare. O puteți încălzi în butoaie sau găleți expuse la soare. Plantele ar putea “răci” din cauza apei folosite direct din puț sau conductă.
3. La început ar fi bine să verificați adâncimea până la care s-a udat solul. Pentru asta ați putea folosi o mini lopată sau altă sculă. În mod ideal solul trebuie să fie umed până la cel puțin 5-7 cm adâncime.
Apropo, udarea peste măsură după secetă are un impact negativ asupra tuturor culturilor fără excepție, de aceea pe timp de secetă e foarte important să acordați timpul necesar udării plantelor.
4. După fiecare udare solul trebuie afânat pentru a evita formarea unei scoarțe impermeabile la aer.
5. Arborii și arbuștii se udă seara, foarte abundent. Puteți face asta doar o dată pe săptămână, dar udarea trebuie să asigure cu apă chiar și cele mai adânci rădăcini.