eDelicios

Prăjitura Albinița reinterpretată. Mama o făcea de fiecare dată!

Ingrediente pentru foile cu miere: 500g făină, 150g zahăr, 200g miere de albine, 20g bicarbonat, 100g unt (82% grăsime), 1 ou, o linguriță extract de vanilie, 1 praf de sare, 4-5 linguri de lapte.

Ingrediente pentru cremă: 300ml lapte, 150g zahăr, 1 praf de sare, 80g griș, 200g unt (82% grăsime), 1 linguriță extract de vanilie, zahăr pudră vanilat.

Cum se prepară!?

Luăm o cratiță, o punem pe foc și adăugăm untul tăiat cubulețe, sare, zahăr și amestecăm foarte bine compoziția. Se fierbe până începe să dea în clocot și zahărul este dizolvat complet, după care se ia de pe foc și se lasă să se răcească. Adăugăm și miereaz și mixăm aproximativ 2-3 minute.

Luăm un bol în care cernem făina amestecată cu bicarbonatul. Facem o adâncitură în mijlocul făinii în care adăugăm mierea, oul bătut și extractul de vanilie. Se amestecă foarte bine cu ajutorul unei linguri de lemn până când toate ingredientele sunt incorporate în făină. Aluatul obținut se împarte în 4 bucăți egale. Tapetăm cu puțină făină blatul de lucru pe care întindem patru foi dreptunghiulare subțiri. Înainte de coacerea foilor, perforăm cu o furculiță toată supraața, pentru a preveni creșterea neuniformă. Foile se coc pe rând, într-un cuptor preîncălzit la 180C, aproximativ 10 minute pentru fiecare foaie, până capătă o culoare aurie. De luat în vedere faptul că foile calde sunt foarte fragile și trebuie lăsată să se răcească în tavă. În momentul în care s-au răcit, foile vor deveni mai tari, asemenea unor biscuiți tari.

Prepararea cremei: Punem la fiert laptele împreună cu zahărul și sarea. Atunci când laptele a fiert, adăugăm grișul în ploaie, timp în care amestecăm continuu. Se lasă la fiert aproximativ 4-5 minute, iar mai apoi se lasă la răcit. Atunci când crema s-a răcit, adăugăm untul tăiat cubulețe și extractul de vanilie. Mixăm bine, bine compoziția la o viteză mare până când se realizează o cremă albă și spumoasă.

Asamblarea prăjiturii: Așezăm prima foaie într-o tavă și o acoperim cu jumătate din crema obținută, nivelând-o foarte bine. Peste compoziție adăugăm următoarea foaie pe care o presăm ușor, cu palmele. Nivelăm din nou crema, după care vine a 3-a foaie și se reia din nou procesul de presare și de adăugare a cremei. În cele din urmă, vine și cea de-a patra foaie. Deasupra prăjiturii așezăm o tavă mare în care punem o greutate și se lasă pânâ a 2-a zi. Nu încercați să feliață prăjitura încă din prima zi deoarece foile vor fi casante și tari.