eDelicios

Nu renunțați la desert, chiar dacă țineți post – Prăjitură deliciu cu griș

Chiar dacă ţinem post nu e cazul să renunţăm la deserturi. Sunt o sumedenie de reţete care se pot prepara doar cu ingrediente de post. Astăzi v-am pregătit o prăjitură de post cu bulion şi griş. Spor la gătit!

Ingrediente

Pentru foi: 15 linguri ulei, 15 linguri bulion, 7 linguri zahăr, 500 grame făină, 1/2 linguriţă bicarbonat, un vârf de cuţit sare, esenţă de rom.

Pentru prima cremă: 1 litru apă, 200 grame gris, 250 grame margarină, zahăr după gust; 100 grame nucă de cocos, o lămâie.

Pentru a doua cremă: 400 grame gem de prune, o cană de sâmburi de nucă

Mod de preparare: Aşa se prepară prăjitură de post cu bulion şi griş. Uleiul se amestecă cu zahărul şi sarea până ce zahărul se topeşte. Se adaugă treptat bulionul, romul şi făină amestecată cu bicarbonatul.

Compoziţia obţinută se amestecă bine până ce se formează un aluat elastic şi nelipicios. Dacă mai este nevoie de făină se mai adaugă.

Aluatul format se da la rece pentru aproximativ o jumătate de oră.

După aceea aluatul se împarte în patru şi se coc pe rând patru foi pe dosul unei tavi unse cu ulei şi tapetate cu făină. Acestea se coc în cuptorul preîncălzit la foc potrivit aproximativ 10 minute. După ce s-au copt se dau cu grijă jos de pe fundul tăvii şi se lasă la răcit.

Începem să preparăm prima cremă astfel: Se pune apă, coajă de lămâie şi zahărul la fiert, pentru început puteţi pune 10 linguri zahăr, iar dacă mai este nevoie se mai adaugă la sfârşit.

Când lichidul a început să fiarbă se adaugă în ploaie grisul şi se amestecă continuu până când se îngroaşă. Când s-a îngroşat se ia de pe foc şi se încorporează margarină, zeamă de lămâie şi nuca de cocos, potrivit reteteculinare.ro. Crema se dă la rece pentru câteva minute. Încă puţin şi această prăjitură de post cu bulion şi griş va fi gata.

Asamblare: Se pune prima foaie, jumătate din cantitatea de cremă de griş, foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presărat cu nuca măcinată, peste nucă se pune a treia foaie, după aceea se pune restul de cremă de griş şi ultima foaie. Nu se apasă pe foi pentru a presa prăjitura.

Ultima foaie se unge în strat foarte subţire cu crema de griş rămasă pentru decor şi se presară cu nuca măcinată. Prăjitura se dă la rece de seară până dimineaţă, când se porţioneaza după gustul fiecăruia.