eDelicios

7 trucuri geniale pentru cuptorul cu microunde

7 trucuri geniale pentru cuptorul cu microunde. Învață-le, îți vor ușura treaba

Cu toții avem în bucătărie un cuptor cu microunde pe care îl folosim, de cele mai multe ori, la încălzirea alimentelor. Un asemenea aparat este util și pentru a dezgheța carne, pentru a pregăti popcorn, pentru a încălzi apa pentru ceai, dar este și o variantă eficientă și rapidă pentru praparatele simple.

Te-ai gândit însă vreo clipă că un cuptor cu microunde te-ar putea ajuta să sterilizezi pământul de flori sau să recondiționezi produsele de beauty? Iată câteva trucuri pe care nu le știai și la care nu te-ai fi gândit vreodată.

Comprese calde – De obicei, când ai nevoie de o compresă caldă pui un prosop în apă fierbinte. Însă, nici nu ai apucat să-l scurgi bine, că s-a și răcit. Ce e de făcut? Nu te mai chinui! Pune un prosop umed în cuptorul cu microunde și setează aparatul la o temperatură ridicată pentru un minut. Vei fi uimit de rezultat: prosopul va fi chiar foarte fierbinte.

Pregătește legume la aburi – Așază într-o farfurie plată legume tăiate fâșii având grijă să existe o anumită distanță între bucăți. În mijlocul farfuriei pune o cană cu apă acoperită cu o folie alimentară. Cu o scobitoare fă câteva găuri în folie. Pune farfuria în cuptorul cu microunde și pornește aparatul. Apa din cană se va încălzi, iar aburii vor ieși prin gaura din folie. În acest fel legumele se vor pregăti la abur.

Sterilizează pământul pentru flori – Dacă ai cumpărat pământ pentru flori și vrei să-l folosești pentru plantele de apartament, ar fi bine ca înainte de a-l pune în ghiveci, să-l sterilizezi, în așa fel încât să elimini toate larvele sau ouăle de insecte care ar putea să-ți afecteze floarea. Temperatura foarte ridicată din cuptorul cu microunde va rezolva rapid problema. Nu trebuie decât să pui pământul într-un sac din material textil, să-l introduci în cuptor și să setezi aparatul la o temperatură ridicată. Recomandat ar fi 140 de grade Celsius și 30 de minute timp în care cuptorul să funcționeze.

Cum pregătești ouă – Ouăle nu se pregătesc doar în tigaia încinsă, ci și în cuptorul cu microunde. Încălzește în cuptor o farfurie unsă în prealabil cu puțin unt. Sparge un ou în farfurie și introdu din nou la cuptorul cu microunde pentru 45 de secunde. O altă variantă ar fi să pui apă într-un bol, s-o introduci în cuptorul cu microunde și s-o aduci la punctul de fierbere. Apoi, sparge un ou într-o ceașcă de cafea și, cu mare grijă să nu se spargă gălbenușul, pune-l în apa fierbinte. Acoperă bolul cu un capac și mai lasă la cuptor încă 60 de secunde.

Spală rapid o pereche de șosete – Dacă ai nevoie să speli rapid o pereche de șosete, pune-le într-un vas cu apă în care ai adăugat puțin detergent de rufe. Introdu vasul în cuptorul cu microunde setat la o temperatură ridicată timp de 10 minute. Apoi, scoate șosetele și clătește-le bine în mai multe ape. Rezultatul va fi peste așteptări! Șosetele vor fi curate și vor mirosi ca și cum le-ai fi scos din mașina de spălat. Diferența este că mașina de spălat are un program mult mai lung față de cuptorul cu microunde, deși rezultatul este identic.

Nu încălzi alimentele în recipiente pătrate sau dreptunghiulare – Încălzești mâncarea gătită sau alte alimente la cuptorul cu microunde? Nu folosi recipiente de formă pătrată sau dreptunghiulară deoarece colțurile se încălzesc mai repede și mai mult, iar mâncarea, la rândul ei, nu se va încălzi uniform.

Ai rămas fără rimel? Te ajută cuptorul cu microunde – Tubul de rimel pare gol? Tușul este uscat sau a devenit foarte vâscos? În caz de urgență, pentru a folosi ce a mai rămas în recipient, poți introduce produsul în cuptorul cu microunde setat la o temperatură ridicată. Ține-l timp de 30-40 de secunde. Rezultatul? Vei vedea că tușul uscat se va înmuia și va deveni din nou lichid. Atenție, însă! Verifică recipientul deoarece acesta nu trebuie să fie din metal sau să conțină părți metalice.

Sfaturi pentru folosirea în siguranță a cuptorului cu microunde – Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA – FDA – oferă sfaturi despre cum se folosește în siguranță cuptorul cu microunde, încercând în acest fel protejarea sănătății publice. Astfel, potrivit specialiștilor din cadrul FDA, cuptorul cu microunde se folosește respectând întocmai instrucțiunile producătorului. Un alt sfat: recipientele pe care le introduci în cuptor trebuie să fie special destinate pentru încălzirea la microunde. Evită, pe cât poți, să fierbi apă în cuptorul cu microunde deoarece aceasta, la cea mai mică mișcare a paharului, îți poate „exploda” în față.