eDelicios

Desert tradițional spaniol “Lapte prăjit” – Pe cât de neobișnuit, pe atât de bun

“Laptele prăjit” este un desert tradițional spaniol, însă nu este cunoscută exact zona de unde provine… Se spune că ar fi fost inventat de călugări, aceasta fiind unica modalitate de a păstra laptele pe o perioadă mai îndelungată…

Alegeți laptele cu un procent de grăsime mai mare, sau înlocuiți o parte din laptele din rețetă cu frișcă lichidă…

Ingrediente:

1 l lapte
3 ouă
120 g făină de grâu
2 gălbenușuri
250 g zahăr
1 lămâie
1 portocală
baton de scorțișoară (opțional)
(amidon alimentar din porumb)
Mod de preparare:

Într-o cratiță, turnați 750 ml de lapte, adăugați batonul de scorțișoară și coji de lămâie și portocală. Aduceți la temperatura de fierbere, închideți focul, acoperiți cu un capac și lăsați-l pentru 10 minute.

Amestecați bine laptele rămas cu făina.

Bateți ușor cele două gălbenușuri și adăugați în laptele cu făină. Scoateți din cratiță batonul de scorțișoară și cojile, adăgați zahărul și lăsați să se topească la foc încet. Următorul pas este să adăugați în cratiță, treptat, amestecul din bol, amestecând încontinuu cu un tel până când conținutul din cratiță capătă o consistență omogenă.

Atenție, nu lăsați să fiarbă!

Folosiți o tavă de copt de formă pătrată sau una dreptunghiulară. Ungeți-o bine cu unt și turnați un strat de 2-3 cm de cremă. Distribuiți atent și uniform, lăsați să se așeze bine și să se răcească la temperatura camerei (probabil va fi necesar să fie lăsat peste noapte). De asemenea, puteți să o dați la congelator, însă fiți atenți să nu înghețe…

Răsturnați conținutul pe suprafața de lucru sau pe un tocător și porționați atent conținutul în bucăți dreptunghiulare.

Într-o tigaie, încingeți untul la foc mediu. Bateți oul și restul albușurilor. Înainte de a le pune la prăjit, tăvăliți bucățile de lapte prin făină, apoi prin ouăle bătute, și apoi iarăși prin făină. Prăjiți până vor căpăta o crustă aurie. Puneți-le apoi pe un prosop de hârtie.

Pentru decor, folositi zahăr pudră sau un amestec de zahăr brun cu scorțișoară.

Savurați cu drag!