eDelicios

Aluat cu drojdie și lapte pentru chifle moi, pufoase și aromate

Ingrediente necesare:

Ingrediente pentru aluat:

1 plic drojdie uscată
600 grame făină
250 ml lapte
4 gălbenușuri
100 grame unt
1 plic vanilină
100 grame zahăr
1 praf de sare
Ingrediente pentru glazură:

1 gălbenuș
2 linguri lapte

Se încălzesc 250 ml de lapte, se adaugă 1 pliculeț de drojdie uscată și se amestecă până la dizolvarea completă a drojdiei.

În amestecul obținut, se adaugă 1-2 linguri de zahăr și 1-2 lingurițe de făină, se omogenizează și pune într-un loc cald pentru aproximativ 15 minute, timp în care drojdia ar trebui să devină activă, ceea ce înseamnă ca la suprafața amestecului ar trebui să apară mici bule…

Într-un pic de apă caldă, se diluează zahărul rămas, plicul de vanilie și sarea și se adaugă în aluat. Se adaugă gălbenușurile și făina și se frământă bine aluatul.

Când aluatul este aproape gata, se adaugă untul topit și răcit (să nu fie fierbinte). Aluatul rezultat se transferă într-un bol adânc – pereții acecstui bol se tapetează cu ulei și se lasă compoziția pentru o perioadă de timp, astfel încât să se dubleze în volum…

Când aluatul „a crescut”, se transferă pe masa de lucru și se împarte în bucățele egale. Dimensiunile variază în funcție de preferințele personale ale fiecăruia. Stropim cu puțin ulei forma în care coacem.

Se modelează chiflele și se aranjează la distanță una de alta în forma pentru copt. Lăsați tava deoparte pentru a se mări în volum chiflele. Între timp, se pregătește glazura – pentru glazură se amestecă gălbenușul de ou cu cele 2 linguri de lapte. Se încălzește cuptorul până la 200 grade Celsius.

Se tapetează chiflele cu glazură și se dau la cuptor pentru 20-25 de minute, până când capătă o culoare aurie apetisantă.