eDelicios

Ketchup de casă, rețeta pentru iarnă – aromat, natural și ușor de făcut!

Ketchup de casă, rețeta pentru iarnă – aromat, natural și ușor de făcut! O rețetă simplă, preparată fără conservanți și din legume proaspete. Îl puteți folosi la foarte multe feluri de mâncare: paste, pizza, carne și cartofi.

INGREDIENTE:

-5 kg de roșii bine coapte;

-1 kg de ceapă;

-300 gr de zahăr;

-70-80 gr de sare (2 linguri);

-1 linguriță de scorțișoară;

-1 linguriță de cuișoare;

-1 linguriță de piper negru măcinat;

-1 linguriță boia de ardei dulce (sau boia de ardei iute, dacă doriți să fie picant);

-50 ml de oțet 9%.

MOD DE PREPARARE:

1.Tăiați roșiile jumătăți sau sferturi într-o cratiță de 5l în care va fierbe ketchup-ul. Dacă roșiile au puțin suc, adăugați ½ pahar (125 ml) de apă, dacă sunt foarte coapte și zemoase, atunci nu este nevoie de apă.

2.Puneți cratița cu roșii la foc mic pentru 15 minute, până legumele lasă zeamă. Amestecați atent și faceți focul mediu. Înăbușiți roșiile timp de 40-50 de minute, fără capac. Reglați focul, astfel încât roșiile să fiarbă încet și să nu sară stropi.

3.Adăugați ceapa tăiată bucăți, aduceți legumele până la punctul de fierbere și le fierbeți timp de 1,5-2 ore. Puteți fierbe roșiile cu ceapă de cu seară și să continuați prepararea ketchup-ului a doua zi.

4.Luați cratița de pe foc, adăugați sare, zahăr, piper negru, boia și scorțișoară, apoi dați legumele prin mașina de tocat carne sau pasați-le cu blenderul. Dacă folosiți cuișoare măcinate, le adăugați la această etapă.

5.Treceți sosul printr-o sită, dacă vă doriți o consitență mai netedă, fără semințe. Această etapă este opțională.

6.Adăugați cuișoarele, puneți cratița la foc, dați ketchup-ul în clocot și îl fierbeți, până capătă consistența dorită, aproximativ 1,5-2 ore. Reglați focul, astfel încât sosul să fiarbă încet și să nu sară stropi.

7.Turnați oțetul, dacă planificați să conservați sosul, și îl dați în clocot.

8.Turnați ketchup-ul în borcanele sterilizate, le închideți etanș și le întoarceți cu susul în jos.

Am obținut 3l de ketchup foarte gustos. Dacă nu strecurați sosul, atunci obțineți 3,5l. Ketchup-ul va fi mai dulce dacă folosiți de 2 ori mai puțin piper negru.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!