eDelicios

Prăjitura Violeta, gustoasa si aromata

Ingredientele folosite sunt pentru 15 bucăti )

Ingrediente pentru blat :

7 albuşuri, 190 gr făină, 200 gr zahăr, , o fiolă esenţă de vanilie, o fiolă esenţă de migdale, un praf de sare

Ingrediente pentru crema de afine :

3 albuşuri, 200 gr unt , 150 gr zahăr, , 250 gr dulceaţă de afine

Ingrediente pentru sirop :

250 ml apă, 150 gr zahăr, o fiolă esenţă de rom

Ingrediente pentru glazură :

400 gr ciocolată albă, 100 gr lapte, 3 picături colorant alimentar violet

Ingrediente pentru decor :

bomboane ornament din zahăr

Mod de preparare

Prepararea blatului. Albuşurile se mixează un praf de sare până devin o spumă albă. Se măreşte viteza mixării şi se adaugă treptat zahărul . Vom obţine o bezea tare si fermă, peste care adăugăm cele două esenţe şi se omogenizează bine

Făina se adaugă treptat in compozitie si amestecăm uşor cu o spatulă . Compoziţia obtinută se toarnă într-o tavă cu dimensiune 20x30cm, tapetată cu hârtie de copt , si se coace circa 30 minute la 175 C. Când este copt blatul , se scoate din tavă, se aşează pe un grătar să se răcească. Blatul obtinut se portionează în trei felii orizontale egale.

Prepararea cremei. Intr-un bol metalic se pun albuşurile împreună cu zahărul, si se pun la bain marie, amestecandu-se încontinuu cu un tel până se topeşte de tot zahărul . Se ia bolul de aburi si se mixează până devine o bezea tare si ferma.

In compozitie se încorporează treptat untul , amestecând bine de fiecare dată. Se adaugă dulceaţa de afine, si se amestecă ingredientele foarte bine .
Prepararea siropului. Intr-o oală se pune la fiert apa şi zahărul, si se fierb până se topeste zahărul si se leagă un sirop. Se ia de pe foc, se adaugă esenta de rom, apoi se lasă să se răcească

Prepararea glazurii. Cicolata se rupe in bucăti s se pune l afiert cu laptele la bain marie. Se amestecă bine până se topeşte ciocolata, apoi se adaugă colorantul şi se omogenizează cu o spatulă toate ingredientele .

Asamblarea prăjiturii

Tava folosită la coptul blatului, sau un platou mare, se tapetează cu o folie alimentară. Se aşează prima felie de blat , se însiropează, se pune un strat de cremă si se nivelează bine. Se acoperă cu al doilea blat, se însiropează , apoi se pune alt un strat de cremă, peste care se aşează cel de al treilea blat insiropat.

Ultimul blat se acoperă cu un strat subţire de cremă si se dă prăjitura la rece pentru circa 2 ore . Se scoate prăjitura de la frigider, se taie în pătrăţele, se pun una cate una pe un grătar şi se glazurează . Se decorează prăjiturile cu crema rămasă şi se tine la frigider pană la servire.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!