eDelicios

Tocanita de la manastire cu ardei si vinete coapte

Fiecare gospodină sau măcar o mare parte dintre ele, gătește cu mult drag și pune suflet în orice face.

Dar parcă măicuțele de la mănăstiri fac acest lucru cu mai mult spor și mai ales cu har. Ele pot să facă adevărate delicii din aproape nimic sau din ingredientele cele mai simple.

Pentru că au o viață lipsită de lux sau de excese acestea pot cu ajutorul cartofilor și al usturoiului să facă niște preparate pe care să le mănânci dintr-o răsuflare.

De asemenea la mănăstire nu există aparate performante sau instrumente minune. Măicuțele folosesc vechiul tuci care face diferența atunci când vine vorba despre gustul mâncării.

Orice fel de mâncare iese mult mai bun făcut în tuci decât în orice altceva. De exemplu bunicii obișnuiau să ne fiearbă în el lapte după ce răsturnau mămăliga.

Sau uneori acest ceaun vechi de ani de zile, era folosit pentru pregătirea floricelelor de porumb, mult mai sănătoase decât cele făcute la cuptorul cu microunde.

Și în general, orice lucru făcut în tuci avea un gust cu totul și cu totul special. Dar la începutul articolului vorbeam despre viața și despre alimentația moderată de la mănăstire.

Așa că astăzi vom vorbi despre tocănița de legume care nu este deloc un simplu preparat. Aceasta este o explozie atât de culoare cât și de gust.

Legumele sunt foarte atent alese și pregătite în vase păstrate cu grijă în chiliile măicuțelor.

Ardeii iuți, dar și cei grași, vinetele, ceapa, roșiile, usturoiul, piperul și sarea se combină perfect și dau un miros nemaipomenit în toată casa.

Dacă vrei ca tocănița să iți iasă perfect, trebuie să și respecți pașii pe care măicuțele îi fac. În primul rând coace vinetele și ardeii pe ambele părți. După ce sunt gata curăță legumele de coajă.

Lasă mai ales vinetele să se scurgă de excesul de apă. În tot acest timp tu pregătește restul ingredientelor. Călește usturoiul cu roșiile după ce ai curățat legumele de coajă.

Pune în tuci cartofii pe care i-ai curățat și tăiat în cubulețe și vinetele tocate împreună cu ardeii tăiați mărunt, ceapa tocată, sarea, piperul.

La final pune un pahar cu vin alb dacă vrei și ai. Dar neapărat pune apă călduță care să cuprindă toată compoziția.

Dă ceaunul în cuptor pentru ca toate legumele să aibă destul să se facă așa cum trebuie și toate mirosurile să se amestece între ele.

Ca să simți gustul proaspăt din ceaunul tău pune la final niște pătrunjel proaspăt tocat cât mai mărunt.

Rezultatul muncii tale va fi un fel de mâncare foarte bun și colorat, și mai ales foarte sănătos pentru că nu va conține niciun ingredient care să îți afecteze sănătatea.

Este potrivită pentru perioada posturilor, dar și pentru restul anului. Cel mai bine este să o pregătești cât de des se poate mai ales vara când ai la dispoziție toate legumele proaspete.

Desigur, le poți conserva sau pune la congelator pentru iarnă, dar gustul tocăniței de la mănăstire nu va mai fi la fel.

Fiecare legumă în parte are un efect pozitiv asupra sănătății tale. De exemplu, în ardeiul gras putem să găsim foarte multe substanțe hrănitoare și necesare pentru organism. Accestea previn și chiar tratează mai multe afecțiuni.

Față de ardeiul iute, cel gras are mai puține calorii. De aceea este foarte bun pentru cei care au probleme mai grave cu kilogramele în plus.

Capsaicina, un compus de bază care se găsește în ardeiul grad face ca acesta să aibă proprietăți antibacteriene, analgenzice, antidiabetice, și nu numai.

Printre multe alte avantaje pe care le are ardeiul acesta scade nivelul de colesterol rău din sânge.

Nu contează ce culoare au, atâta timp cât aceștia sunt proaspeți devin imediat o sursă perfectă de vitamina C.

Aceasta este la rândul său un antioxidant puternic. De ea este nevoie pentru ca să poate sintetiza colagenul.

Acesta este una dintre cele mai importante proteine din organism. Datorită ei vasele de sânge, pielea, anuite organe și oasele rămân integre.

Alimentele care conțin aceeastă vitamină ajută organismul să fie mai puternic în fața infecțiilor.

În ardeiul gras mai putem să găsim și multe minerale de care are organismul nevoie.

În concluzie trebuie să consumăm ardeiul gras mai ales crud în sezonul estival, dar și cu alte ocazii.